Florbal: Sezóna 2018/2019 je najúspešnejšou histórii FBC Páv Piešťany

Florbalový klub v júni oslávi iba šieste výročie svojho založenia, v aktuálnej sezóne však dosiahol prelomové úspechy, vďaka ktorým je tento šport v Piešťanoch čoraz populárnejší.

Po zrušení účasti v mužskej súťaži angažoval FBC Páv Piešťany Michala Srnca, trénera z hokejového prostredia. Zázemie florbalistom poskytuje Diplomat aréna. Počas letných prázdnin mohli deti a mládež každé ráno trénovať zdarma na hokejbalovom ihrisku v mestskom parku a aj vďaka mimoligovým turnajom získavať dôležitú prax. To všetko sa pretavilo do úspechov, ktorými sa FBC Páv v závere sezóny môže pochváliť.

Juniori v extralige

Piešťanskí florbalisti do 19 rokov počas sezóny 2018/2019 úspešne absolvovali mužskú ligovú súťaž ako prípravu na baráž o juniorskú extraligu. V základnej časti skončili na 1. mieste, pričom ich v semifinále vyradil tím, ktorý bude hrať mužskú extraligu.

„Našu súťaž vyhrali hráči, ktorí sa stali majstrami mužskej slovenskej extraligy. Juniori sa tak medzi mužmi nakoniec umiestnili na bronzovej tretej priečke, čo je úspech. Zabezpečili si aj účasť v baráži o postup do mužskej 1. ligy. Účasť v tejto baráži sme však odmietli,“ hovorí tréner Michal Srnec.

Po aprílovom kvalifikačnom turnaji v Spišskej Novej Vsi postúpili florbalisti FBC Páv do juniorskej extraligy, ktorá je druhou najsledovanejšou súťažou na Slovensku. Hrajú ju len kluby, ktoré hrajú aj mužskú extraligu. Aj to hovorí o výraznom úspechu Piešťan.

„Účasťou v juniorskej extralige sa hráči dostávajú do hľadáčika pre juniorskú reprezentáciu, stávajú sa vyspelými hráčmi a sú pripravení hrať najvyššiu mužskú súťaž. Takíto hráči si ľahšie nájdu angažmán v zahraničných kluboch (Česká republika, Švajčiarsko, Fínsko či Švédsko), keďže sa po strednej škole hlásia na vysoké školy, pričom v zahraničí ako kvalitní florbalisti môžu získať štipendium,“ vysvetľuje prezident klubu Matúš Kromholc.

Dorastenci na majstrovstvách Slovenska

Napriek tomu, že tucet zápasov v rade vyhrali, každé stretnutie bolo ťažké a veľmi tesné. Dorastenci však uspeli, stali sa vicemajstrom ligy (západ) a prvýkrát postúpili na majstrovstvá Slovenska medzi ôsmimi top tímami. Zaujímavosťou je, že zastúpenie na tomto šampionáte majú opäť iba extraligové kluby a, samozrejme, Piešťany.

„Zvládli sme aj najťažšie obdobie počas zimy. Na dlhý čas ochorelo veľmi veľa dôležitých hráčov, do toho ešte pribudli aj ľahšie zranenia. Prehrali sme však len tri zápasy a uhrali jednu remízu. Rozhodnúť musel až posledný ligový zápas s Nitrou, kde sme remizovali a spečatili tak svoj klubový úspech,“ hodnotí tréner Michal Srnec.

Osem najlepších tímov z kategórie dorast sa stretlo počas uplynulého víkendu na majstrovstvách Slovenska v Trenčíne. Piešťanci si vďaka tomu predĺžili sezónu o 5 zápasov s tými najlepšími. Skončili síce na poslednom 8. mieste, avšak získali množstvo skúseností. Ligová sezóna sa tak skončila

Mladší žiaci hrali so staršími

Kategória mladších žiakov nie je súťažne hodnotená, FBC Páv sa preto zapojil do súťaže starších žiakov. Tímu sa darilo, ale v druhej polovici súťaže začali mladým florbalistom chýbať skúsenosti. Napriek tomu obsadili vynikajúce 4. miesto, čím dokázali, že napredujú míľovými krokmi.

Prvú súťažnú sezónu zažili aj najmladší hráči. Takmer všetci držali hokejku po prvýkrát v ruke. „Bolo úžasné sledovať, ako ich to baví a ako prežívajú svoju prvú radosť z gólov a víťazstiev. Veríme, že ocenenia vo forme medailí a pohára, ktoré v prípravke dostáva každý tím, budú pre nich motiváciou pokračovať v tomto dynamickom športe,“ uzatvára tréner Michal Srnec.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa – FBC Páv Piešťany