Filmy z Berlína, Benátok a Cannes uvidíme aj v Piešťanoch

Kinosály kúpeľného mesta budú mať opäť festivalovú atmosféru. Dom umenia a kino Fontána sa zapojili do prehliadky Be2Can, ktorá prináša najlepšie filmy premietané na festivaloch v Berlíne, Benátkach a Cannes na čele s víťaznou snímkou tohtoročného Berlinále Taxi Teherán.

Chýbať nebude ani Strieborným medveďom ocenený film Victoria, (Victoria, réžia Sebastian Schipper), ktorý okrem toho získal 6 výročných cien nemeckej Filmovej akadémie,  vrátane Ceny za najlepší film.

Z tohtoročného festivalu v Cannes sa predstaví víťaz Zlatej palmy Dheepan (Dheepan, réžia Jacques Audiard) a film Saulov syn ( Son of Saul,réžia László Nemes), ovenčený Veľkou cenou a Cenou kritikov FIPRESCI.

Ďalším filmom v ponuke Be2Can 2 je držiteľ Ceny za najlepší scenár, americká dráma Chronic (Chronic) –  debut mexického režiséra Michela Franca, alebo formálne dokonalá interpretácia „bojovného“ žánru wuxia Assassin (The Assassin, réžia Hou Hsiao-Hsien), odohrávajúca sa v období vlády mocnej dynastie Tchang. Hou Hsiao-Hsien získal za tento film Cenu za najlepšiu réžiu.

Na Be2Can 2 bude možnosť  pozrieť  si taktiež taliansku snímku  Mia madre (Mia madre, réžia Nanni Moretti), v ktorej  si nesympatického slávneho amerického herca zahral John Turturro.  Tento film získal Cenu ekumenickej poroty na  tohtoročnom festivale v Cannes.

Veľké očakávania vzbudzujú aj ďalšie filmy – napríklad britská dráma Macbeth (Macbeth, réžia Justin Kurzel)  s Michaelem Fassbenderom v úlohe škótskeho kráľa Macbetha a oscarovou herečkou Marion Cotillard v úlohe Lady Macbeth.

Výnimočný divácky zážitok sľubuje i japonský film Naša malá sestra (Our Little Sister, réžia Hirokazu Kore-eda) v  ktorom zaujme majstrovská réžia hercov a príjemne sentimentálne vibrácie bežných starostí i radostí života štyroch sestier.

Medzi ďalšie  zaujímavé  tituly patrí taktiež mafiánska dráma Čierne duše (Black Souls, réžia Francesco Munzi), silný a dojímavý príbeh z čečenskej vojny so skvelou Annette Bening Pátranie (The Search, oscarový režisér Michel Hazanavicius) dokument pre milovníkov nemeckého filmu Od Caligariho k Hitlerovi (From Caligary to Hitler, réžia Rüdiger Suchsland)  a životopisná dráma o kontroverznom režisérovi  Pasolini (Pasolini, réžia Abel Ferrara).

Be2Can sa v Piešťanoch uskutoční 19. – 29. októbra 2015. Pozrite si program prehliadky v Dome umenia a v kine Fontána.

Text: Tlačová správa organizátorov

 

Inzercia