Expedičná kamera pozýva na výlety za hranice možností

Celovečerná prehliadka filmov o dobrodružstvách, divokej prírode, spoznávaní nového, extrémnych zážitkoch a športoch sa uskutoční v nedeľu 19. apríla v Piešťanskom pivovare. Začiatok o 17.00 h, vstupné dobrovoľné.

Program festivalu Expedičná kamera:

A FINE LINE

Réžia: Sébastien Montaz-Rosset, Španielsko, 2012, 52 minút

„Je to skôr alpinista než bežec,“ hovorí o Kilian Jornetovi jeho matka síce s nadhľadom ale nie je ďaleko od pravdy. Fenomenálnemu športovcovi sa totiž podarilo vytvoriť úplne nový šport prepojením ultra runnig a skialpinizmu. Práve za touto náročnou kombináciou vás pod vrcholky Álp zavedie prvý film projektu Summits of my Life.

ALEGRIA

Režie: Christoph von Toggenburg, Švajčiarsko, 2013, 28 minút

Jediným a nie práve skromným cieľom cesty Christopa von Toggenburga je zmeniť svet. Na svojom bicykli absolvoval 3 200 km cez Himaláje po najvyšších chodníkoch sveta s celkovým prevýšením
50 000 m. Keď práve nešliapal do pedálov, pomáhal malomocným a ženám v mentálnej núdzi v Indii a našiel si v tejto nádhernej krajine aj veľa priateľov. Pomohol stovkám ľudom čo potrebovali pomoc a ovplyvnil milióny po celom svete.

AND THEN WE SWAM

Réžia: Ben Finney, Veľká Británia, 2013, 37 minút

Preplávať Indický oceán na veslici bez sprievodnej lode si trúfne len málokto. Keď sa do toho navyše pustia dvaja muži, ktorí nikdy nestrávili noc na mori a nikdy neveslovali, pôjde o oveľa dobrodružnejší zážitok. V roku 2011 sa Briti James Adair a Ben Stenninga vydali z austrálskeho Geraldtonu na Maurícius na cestu dlhú 5 600 kilometrov. Niekoľko kilometrov od cieľa sa im ale prevrátila loď a už aj tak náročnej cesty sa stal boj o život.

FYRST

Réžia: Jan Šimánek, Česká republika, 2014, 24 minút

Tím najlepších slovenských a svetových slacklinerov sa vydáva na Island, kde túžia napnúť vôbec prvý highline na ostrove. V pláne majú kaňon Fjadrágljúfur, ľadovec Vatnajökull a lezeckú oblasť Hnappavellir. Hlavným cieľom sú ale Trolia , skaly týčiace sa do výšky 70 m priamo z mora.

HORACE

Réžia: Sebastian Doerk, Švajčiarsko, 2013, 15 minút

Príbeh astronóma a technika Horace Dalla vás prenesie do dôb, kedy ešte kolesá nemali široké gumy, odpružené vidlice a karbónové rámy. V obleku a kravate, s mapou celého ostrova veľkou ako vreckovka a hviezdnou oblohou ako sprievodca prešiel totiž pred osemdesiatimi rokmi sám púšť na Islande.

INTO THE LIGHT

Réžia: Jochen Schmoll, Nemecko, 2014, 24 minút

Hovorí sa, že čo ide hore, musí tiež dole. V tomto filme to je ale obrátene. Do ománskej jaskyne Majlis al Jinn, jednej z najväčších na svete,sa zlanili Chris Sharma a Stefan Glowacz na 180 metroch voľne visiaceho lana. Dostať sa dole bol ale len začiatok.

THE NOBODY’S RIVER

Réžia: Skip Armstrong, USA, 2014, 30 minút

Amber Valenti, Krystle Wrighte, Sabra Purdy a Becca Dennis je štvorica mladých kamarátok milujúcich dobrodružstvo a prírodu. Ich plán je jasný: zísť takmer 5 000 km dlhú rieku Amur, od mongolského tamto až takmer po ústie do Tichého oceánu. Rieku Amur si vybrali preto, že je jedna z posledných riek na Zemi, ktorá na svojom toku nemá jedinú priehradu.

500 MILES TO NOWHERE

Réžia: Gavin McClurg, USA, 2013, 7 minút

Paragliding funguje pomocou kúziel, to vie predsa každý a kto to nevie, po zhliadnutí tohto filmu mu to bude jasné. Gavin McClurg rozpráva o svojom 500 míľ (800 km) dlhom dobrodružstve, ktoré vás až do posledného okamihu udrží v napätí. Však pilot paraglidu tiež nikdy presne nevie, kde, kedy a ako skončí. Jediné, čo vie, je, že to bude ďalší nezabudnuteľný a čarovný zážitok.

Text a foto: hedvabnistezka.cz