Exotické stroje, ktoré prekonávajú hranice rýchlosti

Keď sa hovorí o najrýchlejších športových autách na svete, myseľ nám automaticky smeruje k tým najexotickejším a najvzácnejším strojom, ktoré prichádzajú z rôznych kútov sveta. Rok 2023 nie je výnimkou a prináša množstvo úchvatných modelov, ktoré lámu rekordy v oblasti rýchlosti a dynamiky. V tejto časti sa zameriame na tie najrýchlejšie športové autá z dovozu za rok 2023.

Predstavte si scénu: Slnko pomaly zapadá nad rozľahlým okruhom, kde sa schyľuje k veľkému preteku medzi majstrami rýchlosti. Na štartovej čiare stoja štyri autá, každé z iného kontinentu, pripravené zdolať svoje súperov nielen výkonom, ale aj dizajnom a technologickými inováciami.

Prvým účastníkom tohto súboja je Bugatti Chiron Super Sport 300+ zo starého kontinentu – Európy. Tento francúzsky hyperautomobil poháňa 8-litrový quad-turbo W16 motor, ktorý produkuje neuveriteľných 1 578 koní a dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 490 km/h. Chiron Super Sport 300+ je výsledkom neúnavnej práce inžinierov, ktorí sa snažili prekonať hranice možného a priniesť zážitok jazdy na úplne novú úroveň.

Z druhej strany sveta – Ázie – prichádza Japonský Nissan GT-R Nismo. Aj keď tento model nemá takú vysokú maximálnu rýchlosť ako Bugatti, jeho zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako 3 sekundy a špičkové ovládanie robia z neho jedného z najlepších superautomobilov na trhu. Poháňa ho 3,8-litrový V6 biturbo motor so silou približne 710 koní. GT-R Nismo je dôkazom toho, že aj autá s nižším výkonom môžu byť medzi najrýchlejšími športovými autami na svete.

Tretím súperom v tomto preteku je americký predstaviteľ – Hennessey Venom F5. Tento neskutočný hyperautomobil má len jeden cieľ: stať sa najrýchlejším sériovo vyrábaným autom na planéte. S jeho maximálnou rýchlosťou viac ako 500 km/h a zrýchlením z 0 na 100 km/h za menej ako 2,5 sekundy sa Hennessey Venom F5 hravo zaradí medzi najlepšie v tejto kategórii. Poháňa ho 6,6-litrový V8 motor s dvoma turbodúchadlami, ktorý produkuje ohromujúcich 1 817 koní.

Nakoniec, ale rozhodne nie posledným autom v tomto preteku je austrálsky Brabham BT62. Tento čistokrvný závodník bola navrhnutý tak, aby exceloval na okruhu aj na bežných cestách. S hmotnosťou len o niečo vyššou ako jedna tona a pohonom zadných kolies je toto auto naozajstným šampiónom agility. Jeho 5,4-litrový V8 motor poskytuje silu približne 700 koní a dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť okolo 300 km/h.

Keď sa tieto štyri autá postavia na štartovú čiaru, spoločne tvoria esenciu najrýchlejších športových áut z dovozu za rok 2023. Každé z nich má svoje unikátne vlastnosti a technologické inovácie, ktoré ich odlišujú od konkurencie. Ako víťaz tohto preteku? To zostáva na posúdení každého z vás, čitateľov. Ale jedno je isté: tieto autá sú symbolom toho, kam sa môže ľudská túžba po rýchlosti a dokonalosti dostať. Ak by ste raz chceli takéto auto vlastniť, väčšinou sa musíte obrátiť na odborníkov na dovoz áut. Najčastejší je dovoz áut z Nemecka, ktorý je v dnešnej dobe veľmi populárny a to nielen medzi motoristami, ale aj medzi tými, ktorí sa na autách len radi pozerajú. V roku 2023 očakávame príchod niekoľkých nových modelov, ktoré si určite zaslúžia pozornosť.

Prvým autom, ktoré by sme chceli spomenúť, je Bugatti Chiron Super Sport. Tento nemecký športový automobil bude mať úžasný výkon a maximálnu rýchlosť až 440 km/h. Jeho motor bude mať výkon neuveriteľných 1600 koní a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako 2 sekundy. Cena tohto auta bude okolo 3 milióny eur, takže si ho budú môcť dovoliť iba tí najbohatší.

Ďalším modelom je Koenigsegg Jesko Absolut, ktorý má byť ešte rýchlejší ako jeho predchodca. Tento švédsky supersportový automobil bude mať maximálnu rýchlosť viac ako 500 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako 2 sekundy. Jeho motor bude mať výkon až 1600 koní a cena sa pohybuje okolo 4 milióny eur.

Audi R8 V10 Plus bude mať o niečo nižší výkon ako predchádzajúce modely, ale stále bude patriť medzi najrýchlejšie autá na svete. Jeho maximálna rýchlosť bude až 330 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako 3 sekundy. Výkon 610 koní a cena sa pohybuje okolo 250 tisíc eur.

Taliani nezaostávajú a prichádzajú s novinkou, ktorou je Lamborghini Aventador SVJ Roadster. Tento taliansky super športový automobil bude mať maximálnu rýchlosť viac ako 350 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako 3 sekundy. Jeho motor bude mať výkon neuveriteľných 770 koní a cena sa pohybuje okolo 500 tisíc eur.

Posledným autom, ktoré by sme chceli spomenúť, je Porsche GT2 RS Clubsport. Tento nemecký športový automobil bude mať maximálnu rýchlosť viac ako 350 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako 3 sekundy. Jeho motor bude mať výkon neuveriteľných 700 koní a cena sa pohybuje okolo milióna eur.

Všetky tieto autá majú svoje výhody a nevýhody, ale jedno majú spoločné – sú neuveriteľne rýchle. Ak máte radi adrenalín a rýchlosť, určite by ste si mali vybrať niektoré z týchto športových áut. Budete sa cítiť ako králi ciest a jazda vám prinesie neuveriteľné pocity, ktoré si budete pamätať na celý život.

(Reklamný článok)

Photo by Alessio Lin on Unsplash