Európske témy na piešťanskom gymnáziu

Jesennú ponuku proeurópskych aktivít na piešťanskom gymnáziu 23. októbra 2019 rozšíril nevšedný workshop.

Pracovníci regionálneho centra Europe Direct v Senici prišli študentom gymnázia prednášať o hodnotách a benefitoch európanstva, aktuálnych témach v EÚ a o súťaži Mladý Európan, na ktorej sa už niekoľko ročníkov pravidelne umiestňujú piešťanskí gymnazisti medzi víťazmi.

Lektori interaktívnou a súťažnou formou predstavili študentom gymnázia, ktoré je ambasádorskou školou Európskeho parlamentu v Štrasburgu, reálie fungovania európskych inštitúcií, pestrosť národných špecifík členských štátov ako aj aktuálne výzvy viacerých európskych politík.

Koncom týždňa (piatok 25. októbra 2019) zavítal na gymnázium europoslanec Ivan Štefanec, ktorého odborné prednášky študenti aj v minulosti veľmi vítali. Tentoraz prednášal na tému malého a stredného podnikania na Slovensku a v Európskej únii, ale v rozsiahlej diskusii sa nevyhol ani zvedavým otázkam gymnazistov.

Tí sa pýtali na európsky trh práce, odchod Británie z únie, politické kauzy na Slovensku, americkú zahraničnú politiku a blízkovýchodné iskrenie. Prednášku člena europarlamentu s kvalitnou diskusiou študenti hodnotili veľmi pozitívne.

Veríme, že aj tieto informácie z kuchyne europolitiky môžu pomôcť súťažnému tímu mladých európanov v roku 2020, aby zopakovali úspech ich starších spolužiakov – tohtoročných absolútnych víťazov krajského kola Mladého Európana.

Text: Katarína Baďurová, oktáva

Foto: Roman Ondrejka