Ešte jedno obzretie za novembrom 89

Piešťanskí gymnazisti sa už dlhšie tešili a pripravovali na piatok 29. novembra 2019. V tento sychravý deň na škole spolu s pedagógmi usporiadali panelovú diskusiu na tému reflexie novembrových udalostí roku 1989 s ich interpretačným presahom do súčasnosti.

Podujatie po slávnostnom Gaudeamus igitur zahájila prednesom vlastnej úvahy maturantka bilingválneho ročníka Miriam Grajciarová, víťazka literárnej súťaže Sloboda a demokracia… Teraz je to na nás, ktorú pre stredoškolákov vyhlásil Trnavský samosprávny kraj.

Po príhovore poverenej riaditeľky školy Mgr. Stanislavy Šimovej privítal a predstavil pozvaných hostí panelovej diskusie hlavný organizátor a garant podujatia doc. Dr. Peter Rusnák. V diskusii, ktorú moderovala Dr. Dagmar Horná, mali študenti možnosť pozrieť sa na revolučné udalosti očami sociologičky prof. Dr. Soni Szomolányi, politika a katolíckeho disidenta Františka Mikloška, Dr. Dionýza Hochela, povereného riadením Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a lekára a prvého predsedu koordinačného výboru VPN v Piešťanoch MUDr. Mariána Kališa.

Hostia panelovej diskusie, ktorú pod záštitou trnavského župana a s podporou samosprávneho kraja zastúpeného vicežupanom Mgr. Marekom Neštickým, ako aj s podporou primátora mesta Piešťany PhDr. Petra Jančoviča, Academiou Istropolitana Nova, Olympijským výborom pre ľudské práva, Trnavskou univerzitou, Helsinským výborom pre ľudské práva a projektom Ambasádorských škôl Európskeho parlamentu, vyjadrovali svoje názory na súčasné problémy i výzvy demokracie na Slovensku, na možnosti jej ohrozenia, na prínos novembrových udalostí pre súčasnú spoločnosť.

Diskutujúci panelisti objasňovali peripetie moderných stredoeurópskych dejín, vysvetľovali špecifiká fungovania totalitných režimov a upozorňovali na krehké benefity súčasnej participatívnej demokracie a občianskej spoločnosti. Do záverečnej rozpravy sa neváhali zapojiť aj zvedaví gymnazisti otázkami na aktuálne témy z domova, Európy i pýtaním sa na svetové dianie. Jadrom študentskej diskusie bolo hľadanie dôvodov podivnej obľúbenosti extrémistických strán medzi mladými ľuďmi, predĺženie volebného moratória i politická situácia v Maďarsku, Poľsku a na Ukrajine.

Dôkazom rastúceho záujmu gymnazistov o veci verejné bolo aj spontánne predstavenie projektu piešťanskej mládežníckej parlamentnej iniciatívy. Pred neformálnou časťou panelovej diskusie sa s gymnazistami rozlúčil za všetkých hostí Marián Kališ slovami: „Boj za slobodnú spoločnosť a demokraciu neskončil, pretože každý deň musíme o ňu aktívne usilovať.“

Text: Katarína Baďurová, oktáva Foto: Barbora Likavská