Emil v meste: Na komentovanej prehliadke Piešťan deťom predstavia diela Emila Belluša

V Piešťanoch sa okrem zdobených historických budov nachádza aj viacero moderných stavieb – Kolonádový most, kúpalisko Eva alebo Poštový a telegrafný úrad. Majú takmer 100 rokov, ale ich vzhľad a technické riešenia obdivujeme aj dnes.

Práve na tieto stavby sa zameria komentovaná prehliadka pre rodiny s deťmi, na ktorú všetkých pozýva Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany. Prehliadka má názov Emil v meste a začína sa v utorok 19. júla 2022 o 18.00 h. Účastníci sa stretnú pri soche barlolámača, vstupenky sú v predaji online.

„Vypĺňaním úloh v pracovných listoch sa deti dozvedia viac o princípoch funkcionalistickej architektúry. Pracovné listy sme vytvorili s architektkou Líviou Gažovou a ilustrovala ich výtvarníčka Alica Kucharovič,“ hovorí o podujatí Eva Rohoňová.

Ako názov napovedá, témou bude piešťanské dielo jedného z najvýznamnejších slovenských architektov 20. storočia Emila Belluša. Práve on, ešte ako začínajúci projektant, zhmotnil predstavy Ľudovíta Wintera, z ktorých vznikol Kolonádový most. Ten dnes patrí k vrcholom funkcionalistickej architektúry na Slovensku.

Pre Piešťany je nemenej významné aj ďalšie jeho dielo – Poštový a telegrafný úrad. V ňom je dodnes zachovaný pôvodný mobiliár navrhnutý Emilom Bellušom.

Emil v meste je súčasťou série komentovaných prehliadok, ktoré na toto leto pripravil Rezort Piešťany. Termíny ďalších nájdete na web stránke visitpiestany.sk.

 

Text a foto: Martin Palkovič