Drevo v interiéri: Retro, alebo moderný design?

Drevo do našich interiérov patrí od nepamäti. Aj napriek tomu, že ide o prírodný materiál, podlieha módnym trendom. V čase sa teda mení ponuka typov dreva, povrchová úprava či celkový design dreveného nábytku. Nemusíte sa však obmedzovať a je iba na vás, či vsadíte na najnovšie kúsky alebo sa budete držať retro štýlu. V článku sa na problematiku pozrieme podrobnejšie.

Retro: Keď staré príde do módy
Nie každý starý drevený prvok je možné označiť za „retro“. Typický drevotrieskový nábytok z 90. rokov, ktorý mala väčšina z nás v detskej izbe, potiahnutý dyhou z brezy, možno čoskoro za retro označí dnešná mladá generácia. Väčšina spoločnosti však dnes podobné kúsky považuje iba za vyjdené z módy.

Nábytok z 18. storočia a starší zas býva pre označenie „retro“ až príliš starý. Považuje sa skôr za historický a v súčasných interiéroch nájde svoje miesto, až v naozaj výnimočných prípadoch, naozaj ťažko. Ako výnimku možno uviesť napríklad pôvodné drevené trámy, ak sú v poriadku z hľadiska statiky.

Za retro tak dnes najčastejšie označujeme drevené prvky interiéru, ktoré pochádzajú z 19. storočia. Za vhodné rozmedzie je možné použiť obdobie od vzniku Československa v roku 1918 až po pád komunistického režimu v roku 1989.

Retro nábytok je najlepšie umiestniť do nehnuteľnosti z rovnakej doby. Socialistický nábytok v novopostavenom rodinnom dome bude pravdepodobne pôsobiť nepatrične. V citlivo rekonštruovanom panelovom dome ale už dnes môžeme pozitívne prekvapiť aj návštevníkov, ktorí na túto dobu nemajú práve pozitívne spomienky.

Pamätajte na to, že ak sa rozhodnete pre retro design, musíte mu podriadiť naozaj všetko. Väčšinu vecí budete zháňať v antikvariátoch a prácne reštaurovať. Veľkou výzvou je aj začlenenie súčasných spotrebičov a akýchkoľvek moderných doplnkov. Ľahko sa môže stať, že budú pôsobiť nepatrične a retro dojem úplne vyrušia.

Navštívte ale tiež svoje obľúbené stavebniny, hobby markety a podobné obchody a overte si, či dokážete zohnať podlahy, garniže, osvetlenie, vypínače a ďalšie súčasti interiéru v štýle zodpovedajúcom danej dobe.

Ak sa vám ale všetko podarí zladiť, budete mať dlhodobo skvelo slúžiaci interiér, ktorý bude priťahovať pozornosť a žať chválu.

Moderný štýl: Drevo podľa najnovších trendov 
V prípade, že vsadíte na moderný štýl, máte veľa vecí jednoduchších. A v prípade novostavby (ak nie je celá nehnuteľnosť od základov v špecifickom dizajnovom štýle) ide o jasnú voľbu. Aktuálne trendy je možné pomerne ľahko vysledovať v magazínoch, na internete aj v samotných predajniach. Bude sa vám vyberať ľahšie, a ak nebudete siahať po naozaj luxusných kúskoch, pravdepodobne budete schopní vďaka tomu aj ušetriť.

Moderné drevené prvky v interiéri nemôžu nikoho sklamať. Dajte si však pozor na to, aby ste módnym trendom nepodľahli až príliš. Vyložené „super-módne“ kúsky totiž môžu byť z módy rovnako tak rýchlo, ako do nej prišli. A ak budete mať interiér rovnaký ako desiatky ďalších domácností, štýl sa rýchlo opozerá a bude volať po skorej renovácii.

(Reklamný článok) Zdroj obrázky: Grankin art / Shutterstock.com