Dom umenia sprístupnil výstavu uznávaného rytca poštových cenín

V galerijných priestoroch Dom umenia je až do 4. decembra 2022 prístupná výstava To najlepšie z tvorby Františka Horniaka. Autor mnohých oceňovaných známok vytvoril aj známku s piešťanským motívom. Práve tá bodovala v 12. ročníku súťaže China Annual Best Foreign Stamp Poll, keď v roku 2016 získala ocenenie Najlepšia vytlačená známka.

František Horniak pôsobí ako rytec poštových cenín. Venuje sa tvorbe príležitostných poštových razníc a tvorí známkové rytiny. Výstavu jeho diel otvoria v Dome umenia v utorok 8. novembra o 15.30 h. Ambulantná pošta bude počas nej používať dve príležitostné poštové pečiatky – jednu k výstave a druhú k vyhláseniu Domu umenia za národnú kultúrnu pamiatku. K dispozícii budú pohľadnice Domu umenia a Poštové lístky.

Motívom známky, ktorá v roku 2016 uspela v silnej medzinárodnej konkurencii, je jediný monumentálny obraz Alfonsa Muchu nachádzajúci sa na území Slovenska. Do podoby oceľorytiny ho spracoval František Horniak.

Svetovo uznávaný český umelec namaľoval obraz s názvom Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia v roku 1932 v Nice a venoval ho piešťanským kúpeľom. Od začiatku vedel, že bude umiestnený nad dverami jedálne hotela Thermia Palace, kde sa nachádza aj dnes.

Vrátili ho tam v roku 2006 po tom, čo ho za doteraz nevyjasnených okolností neznámi páchatelia ukradli. Po diele pátral Interpol aj návštevníci kúpeľov, ktorí do celého sveta posielali pohľadnice s jeho vyobrazením a kontaktom na políciu.

Zdroj: Dom umenia Piešťany / Slovenská pošta