Dobrá novina: Po Piešťanoch budú na Štefana chodiť koledníci

Dávna tradícia sa v uplynulých rokoch vrátila aj do nášho mesta vďaka dobrovoľníkom, ktorých združuje projekt Dobrá novina. Každý, kto koledníkov pozve k sebe domov, prispeje na dobrú vec.

V mnohých farnostiach sa koledovalo od dávna, no vo väčšine obcí a miest tento zvyk upadol a takmer sa naň zabudlo. Koledovanie, polazovanie, vinšovanie, chodenie s hviezdou, s betlehemom, je však hlbokou súčasťou slovenskej kultúry. Prianie šťastia a materiálnej hojnosti je zvykom starším ako kresťanstvo.

Po viac ako 10-ročnej prestávke bolo v roku 2015 obnovené koledovanie aj v Piešťanoch. Koledníci rozdelení do troch skupiniek navštívili 30 prihlásených domácností a vyzbierali 1 050 eur. Táto suma je rok od roka vyššia. Vlani bol výnos zbierky takmer 3-tisíc eur.

Téma 25. ročníka Dobrej noviny znie Buďme požehnaní(m). Výťažok zo zbierky tento rok podporí rozvojové projekty pre ľudí v núdzi v Keni, Ugande, Etiópii, Kamerune, Južnom Sudáne, Rwande a Tanzánii.

„Zrejme ste zachytili v oznamoch, že prvé stretnutie bolo v nedeľu. Ďalšie bude opäť v nedeľu 15. decembra o 16:00 na Cirkevnej škole (I. stupeň). Kto chcete, resp. môžete, príďte na stretnutie, prípadne ak sa stretnutia nezúčastníte, ale máte záujem koledovať, dajte mi prosím vedieť (ak ste tak už neurobili), aby som mohol zostaviť skupinky, rozposlať program a ďalšie informácie,“ pozýva dobrovoľníkov Marek Bucko, ktorý v Piešťanoch koledovanie organizuje.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič