Do projektu Slovenská Tepláreň sa zapojí aj ARTA. Na štvrtok a sobotu chystá silný program

Umelci, kluby, centrá, inštitúcie a mnohí ďalší sa pridali k projektu Slovenská Tepláreň, ktorá je spoločnou iniciatívou Festivalu Pohoda, Romana Samotného z Teplárne a ďalších, ktorí chcú vyjadriť spolupatričnosť a podporu LGBTI+ ľuďom.

Vo štvrtok 24. novembra a v sobotu 26.novembra sa budú v kultúrno-kreatívnom centre ARTA v spolupráci s lokálnym rádiom SUB FM konať koncerty, prednáška a filmové premietanie. Výťažok zo vstupného bude venovaný iniciatíve “Ide nám o život”.

„Chceme, aby bolo Slovensko krajinou, kde sa každý a každá môže cítiť bezpečne a kde je príslušnosť k akejkoľvek menšine prijímaná s rešpektom ako prirodzená súčasť spoločnosti. Chceme kráčať cestou nenásilia, spolupatričnosti a tolerancie, a preto sa pridávame k organizácii festivalu Slovenská Tepláreň.”

Program:

Štvrtok / 24.11. / 18:30 / Filmový večer: PRIDE / 2 EUR

Film podľa skutočných udalostí o hľadaní porozumenia medzi ľuďmi, ktorých zdanlivo nič nespája. Píše sa rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, prezývaná Železná lady. V období jej vlády v krajine vrcholí štrajk baníkov. Počas Pride v Londýne sa skupina aktivistov rozhodne pomôcť ich rodinám a usporiadajú pre nich zbierku.

Odborový zväz baníkov sa však zdráha prijať ich pomoc. Dôvod je jednoduchý – neradi by čelili obvineniu, že otvorene sympatizujú s gay hnutím. Avšak aktivisti toto rozhodnutie ignorujú a vydajú sa priamo do menšej dedinky vo Wallese, kde chcú zbierku odovzdať priamo ich rodinám. A tým začína mimoriadny príbeh dvoch odlišných komunít, ktorý nakoniec vyústi v prekvapujúce partnerstvo. / CZ titulky

Piatok / 26.11. / od 17:00 / Slovenská Tepláreň

– 17:00 – Prednáška s docentom Karolom Mišovicom – LGBTI+ v slovenskom divadelníctve

Prednáška bližšie predstaví problematiku scénického stvárnenia príslušníkov LGBTI+ v storočnej histórii slovenského divadelníctva. No okrem toho zodpovie aj otázky ako dnešní divadelníci pristupujú ku queer problematike a či dokážu týmito podobami pomôcť k tolerantnosti našej spoločnosti.

– Od 19:00 vás čakajú koncerty a DJ sety

Erø – Erik Žigmund, hudobník pochádzajúci z Trenčína. V jeho hudbe cítiť inšpiráciu Amy Winehouse, Zaz, Jorja Smith, ale aj slovenských interpretov ako napríklad Katarzia. Na Demovnici rádia FM sa mu podarilo získať prvé miesto a cenu za muzikálny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. V júli 2021 pokrstil svoj debutový album s názvom Utópia.

B-Complex + EGO + Dramababes show – B-Complex, vlastným menom Matia Lenická je slovenská drum and bassová DJka a producentka z Bratislavy, ktorá získala nedávno ocenenie za občiansku angažovanosť, osobnú odvahu a obhajobu práv menšín, ktorú jej udelil Ján Budaj. Svoju hudobnú kariéru začala v roku 1996 ako 12-ročná. V roku 2008 ju objavil Tony Colman z Hospital Records. Na podujatí vystúpi spoločne s piešťanským rodákom a raperom Egom, s ktorým predstaví jedinečnú show po prvýkrát spolu v kombinácii s Dramababes, ktoré sprevádzajú Matiu tanečným vystúpením.

LEMINANE – Produktívne zrážky zemitých gitár, krik a opis vnútorných bojov ako aj spoločenských stigiem, to všetko prináša kapela z Piešťan v zložení Patrika Kupča (spev, gitara), Michala Galbičku (gitara), Adama Šimurku (bassgitara) a Šimona Kratochvíla (bicie). V ich textoch sa spája osobitnosť s naliehavosťou a sú tak ešte výraznejšími elementami ich hudby.

André Tribale – slovenský deep-tribal-tech house a techno dj/producent pôsobiaci na scéne viac ako 20 rokov, víťaz Slovenska a finalista celosvetovej prestížnej djskej súťaže Burn Residency 2016 na IBIZE. Bol jedným zo zakladateľov a rezidentom známeho piešťanského undergroundového klubu CLUB 22.

Lixx – Michal Sekera je rodák z Trnavy, ktorý vystupuje ako DJ Lixx. Už skoro 20 rokov sa venuje DJingu, v ktorom hlavnú úlohu hrá drum&bass. 12 rokov vysiela drum&bassovú show SIGNAII_FM na Rádiu_FM, poriada rovnomenné klubové či festivalové eventy a tiež obľúbené noci Basshaze. Je trojnásobným držiteľom ocenenia Najlepší slovenský drum&bassový DJ v ankete Slovak Drum&Bass Awards a v roku 2012 vyhral DJskú súťaž prestížneho festivalu Sunandbass na Sardínii.

The Prophecy – je progresívny hudobný projekt spájajúci elektronické prvky s epickými emotívnymi vokálmi a silnými basovými linkami. Producenti stojaci za projektom vydali svoju hudbu cez známe nahrávacie spoločnosti ako Ram Records, Program Records, C4C Records a Bad Taste Recordings, Serotone Recordings a mnoho ďalších. Hlavným producentom v projekte je rodák z Piešťan Erik Petlák.
– – –
Vstupné: 5 EUR
Nečakajte v rade a zakúpte si lístky online: goout.net
Miesto konania: ARTA, Kollárova 2 /
Viac informácii: info@artapiestany.sk

 

Text a foto: Tlačová správa – KKC ARTA