Divadelné predstavenie Štyri dohody malo charitatívny rozmer

Jaroslav Dušek a jeho spolupracovníci venovali výťažok z piatkového predstavenia v Dome umenia divadelnému klubu Arco z Trenčína. Jeho členom – ľuďom s mentálnym alebo kombinovaným postihnutím tlieskalo plné hľadisko postojačky.

Krátky program, ktorý iba krátko predtým ochotníci nacvičili, mnohých divákov dojal. Mal názov Vianočná utópia a nápaditým spôsobom poukazoval na to, že Vianoce nie sú o darčekoch, ale najmä o dobrých medziľudských vzťahoch.

„Mali sme iba dva-tri nácviky, ale celkom dobre to dopadlo,“ povedala po krátkom vystúpení Mária Vasková, ktorá divadelný klub Arco vedie. Jeho cieľom je podľa nej ukázať, čo všetko ľudia s mentálnym alebo kombinovaným postihnutím dokážu: „Takýmto spôsobom môžu byť užitoční pre spoločnosť. Pozitívne je to aj v tom, že každý z nich môže prezentovať to, v čom je dobrý. Niekto vie spievať, iný má dobrý konferenciersky prejav, niekto krásne recituje alebo tancuje. Všetci si tam nájdu svoje.“

Až po ochotníkoch z Trenčína prišiel na pódium hlavný protagonista večera Jaroslav Dušek. Obľúbený český herec sa inšpiroval toltéckou múdrosťou zaznamenanou v knihe Dona Miguela Ruiza a venovaním výťažku na charitatívne účely dokázal, že sa touto filozofiou aj riadi.

styri-dohody-arca_2 styri-dohody-arca_1 styri-dohody-arca_3 styri-dohody-arca_5 styri-dohody-arca_6

Text a foto: Martin Palkovič