Deti prišli o hracie prvky, niektorí susedia sú radi

Služby mesta odstránili vybrané prvky detských ihrísk na základe koncepcie, ktorú v marci prerokovali poslanci. Ihrísk bude podľa tohto materiálu menej, ale majú byť kvalitnejšie. O niekoľko hojdačiek a preliezačiek prišli deti na Valovej ulici.

V Piešťanoch je 51 detských ihrísk, viaceré z nich vznikali v čase výstavby sídlisk priamo pod oknami panelových domov. Rodičom detí žijúcich na Valovej ulici sa takéto riešenie páčilo.

„Stačilo sa pozrieť z okna, deti sa tam hrali,“ povedala jedna z mamičiek, ktorú nemilo prekvapilo, že Služby mesta Piešťany (SMP) minulý týždeň staré hojdačky a preliezačky odstránili.

Riaditeľka SMP Hana Dupkaničová to zdôvodnila aj tým, že na sídlisku koncom minulého roka radnica postavila nové veľké ihrisko. Služby mesta postupovali v súlade s koncepciou detských ihrísk, ktorú v marci schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

„Na miestach starých hracích prvkov bude zeleň,“ dodala riaditeľka SMP a odmietla dohady, že tam vzniknú parkoviská.

Rodičov z Valovej ulice odstránenie hojdačiek a preliezačiek nepotešilo. Vo štvrtok zorganizovali stretnutie s poslancom Tomášom Hudcovičom. Hovorili s ním aj o tom, ako problém riešiť.


Článok z archívu: Susedská iniciatíva na Valovej: Rodičia robia program pre deti


Deťom podľa nich chýbajú najmä hojdačky, na novom ihrisku je totiž pre staršie deti iba jedna. Ďalšie sú určené pre najmenších.

„Na toto ihrisko chodí veľa detí zo širokého okolia a cez deň aj deti zo špeciálnej školy. Naše sídliskové deti, ktorých je tu momentálne veľmi veľa, sa stále bavili na starých prvkoch. Hojdačky boli využívané. Je pravda, že boli staré, ale svoj účel plnili,“ povedala jedna z mamičiek.

Veľký záujem o nové ihrisko potvrdzujú aj ďalší. Niektorým susedom však množstvo detí, hrajúcich sa pod ich oknami, prekáža. Sú radi, že staré hracie prvky zmizli. „Dobre spravili, chodia sem z celých Piešťan,“ poznamenala k odstráneniu hojdačiek okoloidúca staršia pani.

Rodičia z Valovej ulice napriek tomu uvažujú, že vytvoria občiansku iniciatívu a o postavenie nových hracích prvkov sa po dohode s mestským úradom postarajú sami.

Dočasné riešenie nedostatku hojdačiek na Valovej ulici.

Podľa koncepcie, ktorú spracovali zamestnanci SMP, by mali mať Piešťany štrnásť centrálnych detských ihrísk, ktoré budú určené pre rôzne vekové kategórie. Okrem nich má vzniknúť aj viacero menších ihrísk a oddychových zón. Kritériami pri vytváraní tejto koncepcie boli napríklad demografia a podpora socializácie rodín. Umiestnené majú byť tak, aby sa v budúcnosti medzi nimi dalo bezpečne prechádzať po cyklotrasách.

Odhadované náklady na realizáciu celého tohto zámeru sa pohybujú od 1,6 mil. do 2 mil. eur. Cieľom autorov bolo vytvoriť návrh rozmiestnenia detských ihrísk, ktorým sa bude samospráva v budúcnosti riadiť. Poslanci s koncepciou súhlasili.

Podľa Hany Dupkaničovej budú Služby mesta Piešťany odstraňovať staré hracie prvky len tam, kde vznikne nové detské ihrisko: „Zatiaľ je v riešení stále priestor na Lipovej ulici, kde bola požiadavka občanov na petang a oddychovú zónu – súvisiace nové detské ihrisko na Prednádraží). Taktiež staré hracie prvky na Vážskej, vedľa Žihadielka. Nové detské ihriská buduje mesto Piešťany – podľa schváleného rozpočtu.“

Text a foto: Martin Palkovič