Susedská iniciatíva na Valovej: Rodičia robia program pre deti

Začali s podujatím Boyard Valová, pokračovali vyrezávaním tekvíc a majú ešte veľa ďalších nápadov. Ich snahou je upevniť priateľské vzťahy na sídlisku.

Koncom prázdnin pripravili rodičia zo sídliska na Valovej ulici akciu s názvom Boyard Valová. Inšpirovali sa známou televíznou reláciu odohrávajúcou sa v stredomorskej pevnosti. Deti museli splniť niekoľko úloh, ale dôležitejšie ako víťazstvo bolo to, že pri realizácii tohto nezvyčajného podujatia spolupracovali susedia.

Vystačili si s tým, čo im sídlisko ponúka – staré ihrisko, trocha zelene a rôzne zákutia. Mali totiž množstvo dobrých nápadov. Spojilo ich to natoľko, že o necelý mesiac neskôr usporiadali spoločné vyrezávanie tekvíc.

„Využili sme krásny priestor medzi domami osadený preliezkami,“ hovorí Radoslav Menyhart, jeden z organizátorov oboch podujatí. Ich cieľom je podľa jeho slov podnietiť deti i dospelých k vytvoreniu pevnejších priateľských väzieb.

„Chceme tiež ukázať deťom, že sa nemusia hrať iba na sterilných ihriskách s otváracou dobou, ale môžu využiť aj staré ihrisko,“ dodáva R. Menyhart.

Vyrezávanie tekvíc vyvrcholilo pochodom po sídlisku so svetlonosmi. Deti mali nezvyčajný zážitok a dospelí už premýšľali, čo pre ne i pre seba vymyslia nabudúce.

Text: Martin Palkovič