Darujte nefunkčný notebook, pomôže žiakom z Ukrajiny

V pondelok 11. apríla sa na vrátnici pri bráne do areálu Arta uskutoční zbierka nefunkčných či starších notebookov, tabletov a smartphonov. Zbierku uskutoční občianske združenie Úsmev pre druhých v spolupráci s TechSoup Slovensko a Nadacie Pontis. Prebiehať bude na Kollárovej ulici číslo 2 od 16. do 17. hodiny.

„Cieľom je osloviť širokú verejnosť, ale aj rôzne firmy, ktoré by mohli poskytnúť tieto IT zariadenia pre vysídlencov z Ukrajiny. Sú to nielen notebooky, mobily, ale aj slúchadlá, powerbanky či potrebné príslušenstvo vrátane káblov či nabíjačiek,“ vyjadril sa Maroš Silný z TechSoup Slovensko. Tieto zariadenie partnerské firmy opravia, zrepasujú a spätne distribuujú cez spolupracujúce organizácie do konkrétnych rodín. Jednou z týchto organizácií je aj piešťanské združenie Úsmev pre druhých. „Deti a mládež sa postupne začleňujú do škôl, rodičia do práce. Počítače im nielen môžu pomôcť pri konkrétnych činnostiach v škole či pri konkrétnom type práce, ale môžu slúžiť aj na komunikáciu s rodinou či novými priateľmi v meste,“ hovorí koordinátor činností o.z. Miro Béreš. Podobná zbierka prebehla v Českej republike, kde sa počas prvého kola vyzbieralo do tisíc zariadení od firiem i ľudí.

Vyzbierané zariadenia sa následne presunú do repasovacích spoločností, ktoré vymažú dáta, predinštalujú potrebný softvér a pripravia ich pre utečencov. Nevhodné zariadenia vyradia do procesu recyklácie podľa platných zákonov. Pripravené repasované notebooky či smartphony sa potom rozdistribuujú k partnerským organizáciám, ktoré ich rozdistribuujú vo svojich mestách.

Rodiny si môžu prísť pre veľkonočný darček

V rovnakom čase a mieste si ukrajinskí odídenci môžu prísť pre príspevok 25 eur vo forme gastrolístkov. „Z finančnej zbierky Kto pomôže Ukrajine, respektíve Donio sme získlali sto kusov lístkov, ktoré v pondelok rozdistribuujeme medzi utečencov zdržujúcich sa v Piešťanoch a okolitých obciach. Stačí sa predregistrovať a vyzdvihnúť si ich v pondelok medzi 16. až 17. hodinou,“ prezradil Miro Béreš.

Zaregistrovať sa dá na tomto linku. Je potrebné vyplniť registračné číslo z dokumentu cudzineckej polície „tzv. štatút odídenca“, svoj email a počet ľudí v domácnosti. „Pomoc je to síce jednorázová, no je pravdepodobné, že sa bude opakovať. Predregstrácia je dôležitá, pretože počet lístkov je obmedzený, dnes (sobota 9.4.) je ešte voľných približne 60 kusov,“ dodáva.

Zdroj: Tlačová správa – Úsmev pre druhých