Cvičné lety posunuli, preruší ich akrobacia

K výcviku pilotov spoločnosti AirExplore dnes pribudne aj akrobacia na lietadle Delfín L29. Na piešťanské letisko má prísť Štefan Klein – doma aj v zahraničí oceňovaný konštruktér prvého lietajúceho auta.

Ten je zároveň šéfom spoločnosti AirExplor, ktorá chcela v Piešťanoch založiť svoju bázu. Jeho úspešný prototyp AeroMobilu vyvolal rozruchu po celom svete a vyskúšali ho už aj v Piešťanoch.
Dnes však bude tunajšie nebo patriť Boeingu 737/400, ktorý mal vykonávať cvičné lety už včera. Podľa našich informácií ich presunuli pre drobnú závadu.

Stroj priletí z Bratislavy asi o 9.15 h a výcvik pilotov potrvá do 17.30 h. Od 11.00 do 14.00 h ho preruší akrobatické lietanie Delfína L29 spoločnosti Slovenské krídla. Ide o malú stíhačku určenú na cvičenie. Boeing spraví za celý deň asi 58 okruhov.

„Ospravedlňujeme sa za možnú zvýšenú hlukovú záťaž s tým súvisiacu,“ uviedla v utorok Ivana Pastorková zo spoločnosti Letisko Piešťany.


Čítajte aj: Letecký ruch nad Piešťanmi bol kedysi bežný, dnes je raritou


Na hlučnosť sa v súvislosti s preletmi lietadiel naposledy obyvatelia Piešťan a okolitých obcí sťažovali v máji minulého roka, keď na letisku prebiehal podobný výcvik. Aj vtedy išlo o Boeing 737/400 spoločnosti Air Explore, ktorá tu chcela mať svoju bázu.

Text: Martin Palkovič Foto: Letisko Piešťany