COVID automat: Piešťany sú červené, do práce stačí 14 dňový test

V pondelok 12. apríla prešiel okres Piešťany podľa kritérií COVID automatu do II. stupňa varovania, ktorý je na mape označený červenou farbou.

V červených regiónoch je na cestu do práce potrebné potvrdenie od zamestnávateľa a negatívny výsledok testu ochorenie covid-19, ale už stačí, ak nie je starší ako 14 dní. To je najzásadnejšia zmena oproti pravidlám, ktoré v okrese Piešťany platili v prechádzajúcich týždňoch.

Aj naďalej sú zakázané hromadné podujatia. Zatvorené musia zostať bazény, múzeá aj galérie, ale knižnice môžu vydávať knihy. Pobyt v prírode a individuálny šport je aj od 12. apríla povolený bez testu, ale len v čase medzi 5.00 a 20.00 h a v rámci svojho okresu. Prekročenie hraníc regiónov za účelom trávenia voľného času ešte nie je dovolené.

Ak sa epidemiologická situácia nezhorší, výraznejšie uvoľnenie príde v pondelok 19. apríla. Slovensko by v COVID automate malo zmeniť farbu z čiernej na bordovú. To by malo znamenať trávenie voľného času v prírode aj mimo okresu, otvorenie obchodov pri dodržaní pravidla jedna osoba na 15 metrov štvorcových.

Text: Martin Palkovič Grafika: Ministerstvo zdravotníctva SR