COVID automat: Okres Piešťany bude od 22. marca bordový

Epidemiologická situácia v piešťanskom regióne sa počas uplynulých dní zlepšila. Po piatich týždňoch v čiernej farbe bude zaradený medzi bordové okresy, ktoré sa riadia III. stupňom varovania.

Mapu Slovenska s rozdelením okresov podľa pandemickej situácie platným od pondelka 22. marca zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. Čiernych bude 20 okresov, medzi nimi aj Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Trnava a Piešťany dostanú bordovú farbu, Hlohovec je v III. stupni varovania už tento týždeň.

Znamená to možnosť otvorenia materských škôl a prvého stupňa základných škôl. To však záleží na odporúčaní regionálneho hygienika. Napríklad v Hlohovci na aktuálny týždeň Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave neodporučil otvoriť školy v plnom rozsahu. Prezenčná výučba tam od pondelka (15. marca) začala iba pre štvrtinu žiakov základných škôl a tretinu škôlkárov. Išlo o deti zamestnancov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce – teda tých rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. „Rovnako sa prezenčná forma výučby týka aj žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu,“ informovalo mesto Hlohovec. V akom rozsahu sa od 22. marca otvoria školy v okrese Piešťany zatiaľ nevieme. Bude to záležať aj na zriaďovateľoch, ktorými sú mestá, obce a cirkev.

Na pohyb v prírode v rámci svojho okresu už nebudú ľudia z piešťanského regiónu od 22. marca potrebovať test. OPRAVA (v pôvodnom texte sme uviedli, že za účelom pobytu v prírode bude možné prekračovať aj hranice okresov, nie je to pravda): Na základe uznesenia vlády platného od 1. marca nie je možné prekročenie hranice okresu za účelom pobytu v prírode. Aktuálne nie je jasné, či toto nariadenie bude platiť aj počas štvrtého marcového týždňa. Núdzový stav spolu so zákazom vychádzania totiž končí v piatok 19. marca a parlament ešte len bude rozhodovať o jeho predĺžení. Pandemická komisia odporučila, aby súčasné opatrenia platili aj ďalších 40 dní.

Pre ľudí, ktorí sa doteraz museli každých sedem dní testovať kvôli práci, sa nič nemení. Testy sú v III. stupni varovania aj naďalej platné iba týždeň. Toto opatrenie sa podľa COVID automatu uvoľňuje až v II. stupni varovania, v ktorom testy platia 14 dní. V I. stupni je to 21 dní.

Text: Martin Palkovič Grafika: Ministerstvo zdravotníctva SR Zdroj: korona.gov.sk