Covid-19: Nové prípady v okrese Piešťany nepribúdajú, vyliečených je už tucet

Počet prípadov ochorenia Covid-19 v piešťanskom regióne dva týždne nestúpol, ale rastie počet pacientov, ktorých sa podarilo vyliečiť. Na celom Slovensku v posledných dňoch pribúdajú nové prípady iba v jednotkách.

K poslednému aprílovému dňu bolo na Slovensku 1 396 ľudí s pozitívnym testom na ochorenie Covid-19, pričom sa vyliečilo 524 z nich. Vďaka malému počtu nových prípadov klesol sedemdňový kĺzavý medián na hodnotu 5. Aby vláda mohla budúci týždeň otvoriť napríklad kaderníctva a vonkajšie turistické atrakcie, musí byť jeho hodnota menšia ako 100.

Pozitívny je aj vývoj ochorenia v okrese Piešťany. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RUVZ) Trnava hlási, že k 30. aprílu bolo u obyvateľov Piešťan a blízkeho okolia zaznamenaných 15 prípadov ochorenia Covid-19, pričom nový nepribudol už dva týždne.

Štatistika Národného centra zdravotníckych informácií udáva pre okres Piešťany o jeden prípad menej, nezapočítava totiž ľudí, ktorí sú v karanténnych centrách mimo svojho regiónu.

K poslednému aprílovému dňu hlási RUVZ Trnava pre piešťanský región tucet vyliečených pacientov.

Napriek pozitívnemu vývoju úrady aj naďalej vyzývajú ľudí k opatrnosti. Riziko druhej vlny ochorenia je podľa nich vysoké. Znížime ho, ak budeme naďalej disciplinovaní a ostražití. Aj preto je aj naďalej dôležité nosiť rúška, dodržiavať odstup od ostatných minimálne 2 metre, umývať a dezinfikovať si ruky, nedotýkať sa očí, úst a nosa, vyhýbať sa kontaktu s plochami, kde by sa vírus mohol vyskytovať (zábradlie, lavičky, kľučky a pod.).



Text a ilustr. foto: Martin Palkovič