Covid-19: Antigénové testy pre verejnosť zdarma majú robiť nemocnice

AKTALIZOVANÉ 9. novembra o 9.00 h: Ministerstvo zravotníctva informovalo, že v Piešťanoch si bude možné nechať bezplatne spraviť antigénový test v Národnom ústave reumatických chorôb na Nábreží I. Krasku 4 v čase od 10.00 do 13.00 h. Viac info: https://www.zpiestan.sk/spravy/antigenove-testy-budu-robit-zdarma-v-nurch-u/

Ústredný krízový štáb rozhodol, že mestá Bratislava, Košice a 25 okresov, medzi ktorým

Zákaz vychádzania s viacerými výnimkami bude platiť až do 14. novembra. Toto obmedzenie sa nevzťahuje na ľudí, ktorí majú negatívny výsledok testu na ochorenie covid-19. Každý, kto dochádza napríklad za prácou do okresu, v ktorom sa cez víkend uskutoční druhé kolo celoplošného testovania, bude potrebovať nový certifikát o tom, že je negatívny. Podrobnosti o odbernom mieste pre okrese Piešťany, zatiaľ nie sú známe. i sú aj Piešťany, Trnava a Hlohovec, nebudú mať 7. a 8. novembra druhé kolo celoplošného testovania na ochorenie covid-19.

Každý, kto sa bude po tomto víkende chcieť pohybovať po regiónoch, v ktorých druhé kolo testovania prebehne (napr. Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Topoľčany), musí mať k dispozícii výsledok aktuálneho testu na covid-19.

V stredu o tom informoval predseda vlády Igor Matovič a dodal: „Urobíme všetko preto, aby od pondelka (9. novembra) bola k dispozícii možnosť otestovať sa v každom okresnom meste, ktoré je v zelenom pásme, kde nebude druhé kolo pretestovania. Keď napríklad v utorok bude niekto potrebovať ísť do druhého regiónu, aby si mohol ísť urobiť test, a mať tak aktuálny,“ povedal predseda vlády SR Igor Matovič s tým, že antigénové testy na týchto špeciálnych miestach budú pre každého zdarma.

Podrobnosti o tom, kde v Piešťanoch bude takéto odberné miesto zriadené a v akom režime bude fungovať, zatiaľ nie sú známe. Ministerstvo zdravotníctva SR túto úlohu v okresných mestách pridelilo jednotlivým nemocniciam. „Momentálne nemáme bližšie informácie, podmienky a ani termín pre zriadenie odberného miesta v Piešťanoch,“ reagoval Štefan Kóňa, riaditeľ Nemocnice Alexandra Wintera.

Ľuďom, ktorí bývajú v okrese, kde sa nekoná druhé kolo antigénového testovania, ale budúci týždeň musia ísť služobne alebo z iného dôvodu do okresu, kde je druhé kolo testovania, ministerstvo zdravotníctva radí zúčastniť sa víkendového vyšetrenia antigénovým testom v najbližšom okrese: „Prípadne počkať na otvorenie testovacích miest pre antigénové testy, ktoré by mali byť bezplatne otvorené v každom okresnom meste (tam im bude vydaný aj potrebný certifikát).“

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk, Ministerstvo zdravotníctva SR