Cinematik otvára svoje kinosály už o pár hodín

Šesť dní a takmer sto filmov. Medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch otvára svoj 14. ročník v utorok 10. septembra. Jeho bohatý program je prísľubom, že opäť dodrží tradíciu prinášať každý rok ešte silnejší a vydarenejší ročník, než bol ten minulý.

Už dnes večer v priestoroch piešťanského Domu umenia slávnostne otvorí 14. ročník Cinematiku exkluzívna slovenská premiéra snímky Where’d You Go Bernadette (Kam si zmizla, Bernadette, 2019). Novinka Richarda Linklatera predstaví oscarovú Cate Blanchett v úlohe matky a manželky, ktorá sa pokúša znovuobjaviť vlastnú kreativitu pri veľkolepom projekte za polárnym kruhom.

Hneď v úvodný večer prebehnú prvé projekcie aj z ďalších programových sekcií festivalu – napríklad, projekcia snímky O Fantasma (Phantom / Fantóm, 2000) zo sekcie Rešpekt venovanej portugalskému filmárovi Joãovi Pedrovi Rodriguesovi. Režisér, ktorý svoje filmy pravidelne uvádza na prestížnych filmových festivaloch v Cannes či Benátkach, bude patriť aj k čestným hosťom aktuálneho ročníka Cinematiku.

Premietaním Kladiva na čarodejnice (1970) Otakara Vávru odštartuje aj takzvaná Polnočná sekcia Za hranicou kultu, ktorá si tentokrát posvieti na filmové bosorky.

A otvárať sa bude aj reprezentatívny výber toho naj zo súčasnej portugalskej kinematografie v sekcii Pod lupou. Jej prvou projekciou bude oceňovaná rodinná dráma Sangue do meu sangue (Blood of My Blood / Krv mojej krvi, 2011).

Cinematik spolu tento rok uvedie rovnú desiatku programových sekcií. Bude medzi nimi napríklad aj pestrý výber filmov pod hlavičkou Žiť znamená zabúdať, ktoré spája téma kolektívnej pamäte a historickej manipulácie.

Svoje snímky v tejto kategórii prídu na festival osobne predstaviť hneď dvaja z režisérov – Švajčiar Mischa Hedinger a Kolumbijčan Manuel Correa.

K hosťom Cinematiku sa zaradí aj katalánsky filmár Alberto Sciamma, ktorého snímka I Love My Mum (Milujem svoju mamu, 2018) bude premietnutá v rámci optimisticky vyladenej programovej sekcie Nádej.

K najdôležitejším prvkom každého filmového festivalu nepochybne patria súťažné kategórie. Cinematik má hneď dve. Tou prvou je súťaž slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc, v ktorej je nominovaných deväť aktuálnych počinov domácich dokumentaristov. Objaví sa medzi nimi aj nový film Barbory Berezňákovej Skutok sa stal (2019), ktorý sa vracia k vražde Róberta Remiáša a únosu Michala Kováča mladšieho. Diváci Cinematiku budú tento film môcť vidieť v absolútnej svetovej premiére už v stredu 11. septembra.

Ďalšiu súťaž prinesie sekcia Meeting Point Europe, o festivalovú cenu sa v nej bude uchádzať desiatka hraných filmov z produkcie či koprodukcie európskych tvorcov. Nominácie svojím hlasovaním zostavujú členovia Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI. V ich tohtoročnom výbere nechýbajú novinky Sergeja Loznicu, Françoisa Ozona, Bertranda Bonella a ďalších zvučných mien európskej kinematografie.

Medzinárodný filmový festival Cinematik sa bude odohrávať na pôde piešťanského Domu umenia, v kinách Fontána, Klub a Kúpele, ale aj v parku pred Domom umenia či v netradičných, industriálnych priestoroch Elektrárne Piešťany a niekdajšieho Figara.

Okrem samotných premietaní k jeho programu neoddeliteľne patria aj prednášky či workshopy – ako napríklad dvojdňový seminár Dox In Vitro, ktorý už tradične ponúka začínajúcim dokumentaristom dva dni nabité prednáškami a výmenou skúseností pod vedením medzinárodného tímu filmových profesionálov.

14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik potrvá do 15. septembra 2019, kedy jeho program slávnostne zavŕši premietanie komédie Late Night (2019) americkej režisérky Nishy Ganatra, ktorá mala svoju premiéru na tohtoročnom festivale Sundance.


Kompletný program festivalu Cinematik nájdete na tejto adrese.


Text a foto: Tlačová správa MFF Cinematik