Cez WhatsApp sa šíri podvodný odkaz, upozorňuje polícia

Útočníci môžu neopatrných užívateľov aplikácie WhatsApp pripraviť o kontrolu nad ich telefónom. Polícia upozorňuje, aby ľudia nešírili odkaz na fiktívnu súťaž k 50. výročiu spoločnosti Lidl.

„Po tom, čo na tento odkaz kliknete, tak ste presmerovaný na externú stránku. Stránka ale nepatrí spoločnosti Lidl, ale neznámemu útočníkovi,“ uvádza polícia na facebookovej stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR. Užívatelia sú následne vyzvaní, aby sa zapojili do súťaže, s ktorou však Lidl nemá nič spoločné.

„Potom, ako sa zapojíte do žrebovania, tak na konci uvidíte notifikáciu, ktorá vás informuje o tom, že ste sa stali šťastným výhercom. Následne vás systém vyzve, aby ste sa podelili o tento úspech s ďalšími priateľmi na WhatsAppe inak neodomknete výhru. V poslednom kroku, ako nezdieľate túto správu s desiatkami vašich kontaktov, tak vás stránka vyzve k stiahnutiu aplikácie. Zatiaľ, čo predtým ste šírili len spam, tak tu by ste mali spozornieť a nič nesťahovať do vášho smartfónu,“ uvádza ďalej polícia.

Týmto spôsobom stiahnutá aplikácia môže sledovať aktivity užívateľov a získať oprávnenia, cez ktoré prevezme kontrolu nad ich telefónom.

Text: Martin Palkovič