Cesty patrili cyklistom (video)

Mestá po celej planéte si každoročne 22. septembra pripomínajú Svetový deň bez áut. Tento rok sa k nim pridali aj Piešťany. Radnica zorganizovala nočnú cyklojazdu, vďaka ktorej cesty si cyklisti a kolobežkári mohli vyskúšať, aké by to bolo, keby cesty patrili iba im.

V sprievode štátnej a mestskej polície prešlo takmer 200 účastníkov Piešťanskej nočnej cyklojazdy okruh od Domu umenia smerom na Lodenicu a odtiaľ späť do mestského parku.

O ich bezpečnosť sa staralo aj servisné vozidlo Piešťanského užitočného kolesa. „Ratovali sme iba jednu staršiu cyklistku, ktorá spadla po kolízii s terénnou nerovnosťou, ale bez akýchkoľvek zranení pokračovala,“ informoval Dušan Knap z Piešťanského užitočného kolesa, ktoré podľa jeho slov poskytlo záujemcom na nočnú cyklojazdu dva bicykle.

Napriek tomu, že išlo o prvý jesenný deň, počasia bolo takmer letné. Nočnú cyklojazdu, ktorá bola záverečným podujatím Európskeho týždňa mobility v Piešťanoch, si aj vďaka tomu mohli užiť rôzne generácie cyklistov – od malých detí až po seniorov.

Svetový deň bez áut propaguje cyklistiku a chôdzu ako spôsob presunu za prácou alebo nakupovaním. Viaceré štúdie totiž dokazujú, že krátke cesty v rámci miest sú oveľa rýchlejšie na bicykli alebo pešo než na aute. V rámci Svetového dňa bez áut aj miliónové metropoly vyhradzujú cesty, ktoré sú inak plné áut, pre cyklistov a chodcov.

Text: Martin Palkovič Foto: Martin Ričány/piestany.sk