Ceny bývania sú v Piešťanoch rekordné, ich pokles je v nedohľadne

Za dvojizbový čiastočne zrekonštruovaný byt v centre Piešťan si dnes môže majiteľ pýtať aj 100-tisíc eur. Od roku 2008 sa jeho cena zdvihla o 50 percent. Nehnuteľností na bývanie je v kúpeľnom meste stále nedostatok. Ich ceny tlačia hore aj ľudia, ktorí tu nechcú bývať, ale iba dobre investovať.

Chýbajú byty aj pozemky

Rast priemernej ceny bývania na Slovensku sa koncom minulého roka zrýchlil hlavne kvôli dynamicky rastúcim cenám bytov. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

Podľa konateľky realitnej kancelárie Pallas Real, s. r. o. Jarmily Kořistovej ceny bytov v Piešťanoch za uplynulý rok narástli o 20 až 28 percent. „Takýto výrazný rast spôsobila aj malá ponuka voľných bytov na predaj, nakoľko veľa novostavieb sa kolauduje tento rok a staršie byty bol problém nájsť – s výnimkou sídliska Adam Trajan, kde cena tiež rapídne rástla,“ hovorí realitná maklérka so šestnásťročnými skúsenosťami.

V Piešťanoch sa stavia málo nových bytov a chýbajú tu aj pozemky pre nové rodinné domy. Ľudia, ktorí hľadajú nehnuteľnosť na bývanie, preto odchádzajú do okolitých obcí. Developeri aktuálne ponúkajú pozemky pre nové domy napríklad v Moravanoch nad Váhom alebo v obci Veselé.

„Nedostatok nehnuteľností v Piešťanoch sa snažia nahrádzať zvýšenou ponukou v okolitých obciach. Vo Vrbovom, ale aj v každej obci v blízkosti Piešťan dnes vyrastá aspoň jeden projekt ponúkajúci na predaj pozemky alebo rodinné domy. Developeri majú dobre zmapovaný trh a reagujú na vysoké ceny bytov v Piešťanoch, preto ponúkajú najmä štvor- až päťizbové rodinné domčeky s pozemkami okolo 500 m2 a cenou od 100-tisíc do 150-tisíc eur,“ vysvetľuje konateľ realitnej kancelárie AB Contact Andrej Bartovic.

Ceny zostanú rekordné

Lokálny trh ovplyvňuje povesť Piešťan ako dobrého miesta na bývanie. „Veľa Slovákov, najmä z Bratislavy, rado trávi čas v Piešťanoch a s obľubou investuje do nákupu ich druhého bývania u nás,“ pokračuje A. Bartovic.

„Z cudzincov naďalej najviac nakupujú občania z arabských krajín. Kúpu nehnuteľnosti v Piešťanoch, na Banke alebo v Moravanoch berú ako výbornú investíciu a výrazne tak ovplyvňujú realitný trh.“

Rast cien piešťanských nehnuteľností v minulom roku bol podľa jeho odhadu 10 percent a pokles cien v blízkej budúcnosti neočakáva.

„Kvalitná ponuka sa bude v Piešťanoch a okolí naďalej predávať za rekordné ceny. Menej atraktívne, najmä staršie domy sa však budú predávať pomalšie a kupujúci budú mať priestor aj na zjednávanie,“ predpokladá konateľ realitnej kancelárie AB Contact.

Priemerná cena bývania na Slovensku podľa štatistiky NBS ešte nedosiahla svoje maximum z roku 2008, ale samotné byty ho už prekročili. Kým v roku 2008 stál meter štvorcový priemerne 1 574 eur, minulý rok to bolo 1 729 eur.

Piešťany sú zaujímavé pre cudzincov

Tvrdenie, že ceny bytov sú v Piešťanoch už rovnako vysoké ako v Bratislave, považuje Jarmila Kořistová za mýtus. Priemerná cena staršieho trojizbového bytu v kúpeľnom meste je skoro o 700 eur nižšia ako v Bratislave. Pri novom byte s podobnou veľkosťou je rozdiel až 800 eur.

„Cenu ovplyvňuje hlavne dopyt, ale u každej nehnuteľnosti je cenový nárast iný – nižší pri novostavbách a vyšší pri starších panelových či tehlových bytoch. Ďalej má na cenu vplyv aj lokalita – v centre a pri Váhu sú nehnuteľnosti viac žiadané a ich cena je vyššia ako na okraji mesta. V neposlednom rade majú vplyv aj klienti zo zahraničia, pre ktorých je atraktívne tiché, pokojné prostredie s krásnym parkom, Kúpeľným ostrovom a kúpeľnými procedúrami,“ hovorí konateľka realitnej kancelárie Pallas Real, s. r. o.

Podľa jej analýzy priemerných cien piešťanských nehnuteľností zdraželi nové rodinné domy za uplynulých 10 rokov o 80 až 90 percent.

„Je to v závislosti od lokality a štandardu vybavenia. Pri predaji starších domov s pozemkom bol nárast takmer o 100 percent,“ dodáva J. Kořistová.

Ceny nových bytov narástli od roku 2008 o 15 až 20 percent a staré byty sú za uvedené obdobie drahšie o 40 až 50 percent. „Vždy však závisí na lokalite, štandarde vybavenia aj na tom, či byt prešiel rekonštrukciou.“

Text a foto: Martin Palkovič