Bezpečnostný audit alebo incident? V kauze je stále viac otáznikov

Zamestnanci už hovoria o napätej atmosfére na mestskom úrade nahlas. Objavili sa tiež nové podozrenia v súvislosti s personálnou politikou nového primátora Miloša Tamajku.

Včerajšie články v Piešťanskom týždni a dnešná diskusia v televízii Piešťany TV priniesli do kauzy údajného bezpečnostného incidentu ďalšie otázky. Primátor pozvanie do debaty opäť neprijal.

Poslanec Jozef Malík v nej vzniesol hneď niekoľko obvinení. Napríklad hlavnému kontrolórovi Petrovi Konečnému vytkol zámernú nečinnosť v súvislosti s vymazaním kamerového záznamu zo soboty 7. marca. Podľa vyjadrení šéfa referátu životného prostredia Jána Baranoviča pre Piešťanský týždeň mohlo byť práve vtedy manipulované s počítačmi niektorých zamestnancov.

Bezpečnostná kontrola mala začať až v nasledujúcich dňoch. Počas nej, vybraným úradníkom odobrali počítače oficiálne. Podľa jeho slov pri tom bol aj Peter Hradský z firmy illi s. r. o. Na zastupiteľstve primátor Miloš Tamajka povedal, že táto spoločnosť radí úradu v oblasti personalistiky.

„Okrem neho nám predstavili aj Nyitraya,“ dodal v rozhovore pre Piešťanský týždeň Ján Baranovič. Tibor Nyitray je spoločníkom viceprimátora Michala Hyneka vo firme Stout & Sublime, pôsobili spolu aj v eSeminarky.sk, s. r. o.

Oficiálne stanovisko radnice znie, že bezpečnostnú kontrolu vykonávala komisia, ktorej predsedom je viceprimátor. Zamerala sa na prešetrenie podozrení z klientelizmu, vynášania interných informácií alebo výkonu podnikateľskej činnosti.

Jozef Malík si však myslí, že je to iba metóda, „ako sa zbaviť niektorých zamestnancov a to ponižujúcim spôsobom.“ Dodal, že tri alebo štyri funkcie na mestskom úrade boli obsadené bez výberového konania.

Televíznej debaty sa zúčastnila aj bývala šéfka referátu stratégie Jana Hlávačová, ktorá hovorila o nátlaku zo strany vedenia mesta. Koncom marca z úradu odišla.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič