BeeSafe pošle k ľuďom v nebezpečí mestskú políciu

Piešťany sú prvým mestom, v ktorom môžu občania bezplatne využívať bezpečnostnú aplikáciu BeeSafe Piešťany. Od budúceho týždňa má byť prepojená s mestskou políciou.

Ak užívateľ počas vopred nastavenej doby nedá prostredníctvom telefónu so systémom iOS alebo Android o sebe vedieť, pokúsi sa ho kontaktovať mestská polícia. V prípade, že neodpovie, na miesto pošlú hliadku.

V tejto podobne budú môcť aplikáciu BeeSafe využívať obyvatelia a návštevníci Piešťan ako prví na Slovensku. Vo svete ju má podľa zástupcu vývojárov Petra Strážovca nainštalovanú už 6-tisíc ľudí. V prípade ich ohrozenie však telefón upozorní iba nimi vopred určené osoby a nie políciu.

„Výhodou aplikácie BeeSafe oproti konkurencii je fakt, že pomoc privolá automaticky a dbá na súkromie,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Peter Strážovec.

Ak sa užívateľ cíti neisto, zapne na svojom telefóne časovač. Po uplynutí vopred nastavenej doby ho aplikácia automaticky upozorní, aby sa ohlásil. Ak to nespraví, pošle správu polícii a vybraným osobám.

Piešťany sú prvým mestom, kde sa poloha človeka v núdzi objaví na počítači mestskej polície. Primátor Miloš Tamajka informoval, že táto spolupráca s vývojármi BeeSafe Piešťany nebude samosprávu nič stáť: „Chceme tak občanom aj návštevníkov Piešťan priniesť vyšší komfort bezpečia.“

Autori aplikácie vidia svoju výhodu oproti konkurencii najmä v tom, že ich produkt chráni súkromie užívateľov, a že na privolanie pomoci nemusí človek v nebezpečí nič spraviť. Dokonca aj v prípade, že je telefón zničený, dokáže odoslať informáciu o svojej poslednej polohe.

BeeSafe má preto ambíciu preraziť vo svete. Podľa Petra Strážovca už prebehli rokovania v niektorých mestách južnej Európy. Na Slovensku rozbiehajú spoluprácu s päticou samospráv.

Zástupca náčelníka mestskej polície Peter Gogol doplnil, že Piešťancom, ktorí inštaláciu aplikácie nezvládnu sami, bude samospráva pomáhať. Pripravujú kampaň na rozšírenie tejto služby medzi rôznymi skupinami obyvateľov.

Text a foto: Martin Palkovič