AKTUALIZOVANÉ: Z múzea ukradli 1800 rokov starý prsteň

Balneologické múzeu prosí o pomoc pri pátraní po vzácnych exponátoch, ktoré v sobotu večer neznámi páchatelia odcudzili z priestorov expozície v Kúpeľnej dvorane. Ide o prsteň z mladšej doby rímskej a približne rovnako staré spony.

Lupiči prišli do priestorov Balneologického múzea dnes večer, desať minút pred záverečnou. Ako prvá o tom informovala RTVS. Tvárili sa ako bežní návštevníci. Vypáčili však vitrínu, v ktorej boli vzácne predmety uložené. Zamestnanca snažiaceho sa krádeži zabrániť, odsotili a ušli.

Najvzácnejším z ukradnutých exponátov je prsteň z mladšej doby rímskej. Pre zpiestan.sk to potvrdil riaditeľ Balneologického múze Vladimír Krupa. Podľa polície majú ukradnuté predmety hodnotu 150 tisíc eur.


Viac sa o vzácnom náleze dočítate v článku: Záhady okolo pokladu z Krakovian nie sú dodnes vysvetlené


Prsteň našli v obci Krakovany-Stráže v roku 1933 počas ťažby hliny. Nachádzal sa v hrobe I, ktorý odborníkom vydal najviac archeologických pokladov. Potom na celé desaťročia zmizol, až kým sa

Balneologickému múzeu neprihlásili potomkovia jeho nálezcu. Verejnosť ho mohla od marca tohto roka obdivovať aj vďaka finančnej podpore ministerstva kultúry.

Po jeho získaní do zbierky múzea ho detailne preskúmali odborníci z Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Prekvapujúco je z 23 karátového zlata, ale zaujímali nás aj jeho ozdoby. Centrálny kameň je granát, jeho proveniencia nie je určite stredoeurópska,“ vysvetľuje Ľudmila Illášová, ktorá prsteň skúmala pomocou fluorescenčného spektroskopu.

Za informácie, ktoré povedú k získaniu ukradnutých predmetov, ponúka múzeum podľa RTVS odmenu.

AKTUALIZOVANÉ 27. novembra o 12.45 h: 

„Ku krádeži došlo včera, krátko pred záverečnou. Dvaja muži si riadne zakúpili lístky do múzea, kde krátko na to rozbili vitrínu a ukradli prsteň a tri brošne v hodnote 150 tisíc eur. Muži utiekli pešo smerom do centra mesta. Polícia ihneď zahájila pátranie a preveruje všetky informácie,“ informovala krajská hovorkyňa polícia Mária Linkešová.

Jeden muž bol asi 175 cm vysoký, v čiernej bunde s kapucňou, na sebe mal oblečené tmavé nohavice a bledé členkové topánky. Muž mal tmavé vlasy, strednej dĺžky, na tvári mal okuliare s výrazným rámom a silnými dioptriami, tmavé oči a  na oholenej tvári boli výrazné jazvy. Chodil pomalšie, hojdavým spôsobom.

Druhý z páchateľov bol nižší, asi 170 cm vysoký, mal hnedé, asi 5 cm dlhé vlasy, snedú tvár a oproti tvári, výrazne tmavšie ruky. Na sebe mal oblečené pravdepodobne tmavomodré nohavice, mokasíny čiernej farby a čiernu bundu do pása.

„Polícia upozorňuje občanov, aby si pri kúpe drahých predmetov dali pozor na možnosť ponuky kradnutých šperkov. Akékoľvek informácie o mužoch a šperkoch môžu občania nahlásiť na linku 158,“ uzavrela hovorkyňa.

brosna brosna2brosna-3

Text a foto: Martin Palkovič