AKTUALIZOVANÉ: Hotel Slovan zachvátil požiar

Roky chátrajúca budova v centre Piešťan začala horieť dnes okolo 17.00 h. Na miesto prišlo hneď niekoľko hasičských jednotiek, ktoré sa pokúšajú s požiarom bojovať. Podľa neoficiálnych informácií horí vo vnútri hotela, kde hrozí nebezpečenstvo zrútenia stropov z dôvodu zlého stavu budovy.

AKTUALIZOVANÉ: Hasičom sa požiar podarilo rýchlo lokalizovať. „Po príchode na miesto bolo zistené, že plamene zachvátili strechu rekonštruovanej budovy. Na mieste udalosti zasahuje takmer 15 príslušníkov a dobrovoľných hasičov,“ informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Dodala, že nikto nebol zranený.

Práve na streche ohňom poškodenej časti hotela mali dnes prebiehať rekonštrukčné práce. Či s nimi požiar súvisí, je v štádiu vyšetrovania.

O 19.30 h už hasiči pracovali na zabezpečení strechy, ktorá predtým horela.

Hotel Slovan je zatvorený od polovice 80. rokov minulého storočia a čaká na rekonštrukciu. Je majetkom Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, ktorým podla informácií agentúry TASR pamiatkári nariadili vypracovať projektovú dokumentáciu na jeho obnovu.

Hotel dal postaviť v roku 1906 budapeštiansky kaviarnik Adolf Rónai v secesnom štýle. Prvé meno dostal podľa majiteľa. Neskôr ho získala rodina Winterovcov a potom patril štátu.

Vo Vile dr. Lisku aktuálne o tejto chátrajúcej pamiatke prebieha výstava, ktorú pripravilo Balneologické múzeum Imricha Wintera.

Text a foto: Martin Palkovič