Ako si vybrať zdravé pánske trekingové topánky?

Turistická obuv môže vašu túru spríjemniť alebo z nej urobiť zlý sen. Vaše nohy odvedú hlavný podiel práce, avšak je potrebné dať im všetko potrebné k tomu, aby uspeli. Ak ste už vaše nové pánske trekingové topánky začali hľadať, pravdepodobne už viete, že na internete je veľa informácií a mnohé z nich sú protichodné. Niektorí turisti nedajú dopustiť na nepremokavú obuv, zatiaľ čo iní trvajú na tom, že ju nepotrebujete. Ako si teda vybrať vhodnú trekovú obuv pánsku? Poradíme vám.

Nie sú nohy ako nohy

Pokiaľ o turistické vybavenie, obuv je jeho najosobnejšia položka. Jej výber závisí nielen od tvaru vašej nohy, ale aj od klímy, terénu a nákladu, ktorý nesiete. Závisí tiež od vašej chôdze a od toho, či bežíte alebo kráčate. A samozrejme, ideálna treková obuv pánska záleží aj od vašich osobných preferencií. Preto, keď vám bude niekto hovoriť o dokonalých turistických topánkach, nepočúvajte ho. Obuv, ktorá bude dokonalá pre vás, môže mať úplne iný tvar i vlastnosti. Koniec koncov, výber trekovej obuvi môžu ovplyvniť aj rôzne zdravotné problémy, ako sú rôzne výrastky alebo iné špecifické choroby chodidiel. V takom prípade je potrebné sa pri výbere vhodnej obuvi poradiť s podiatrom.

Ak niečo funguje, nemeňte to

Ako sa hovorí, pokiaľ sa niečo nepokazí, nie je potrebné to opravovať. To platí aj v prípade trekových topánok. Ak máte obuv, ktorá vám vyhovuje, nie je potrebné nič meniť. Vy ste ten, kto presne vie, ako sa cítia vaše nohy na konci niekoľkohodinovej túry. Je bežné, že nohy sú unavené a trochu boľavé. Ak však máte normálne zdravé chodidlá, po 10-30 km túre by ste nemali mať výrazné bolesti. Ak sa teda po celodennej túre cítite dobre, pravdepodobne máte na nohách hotové „zlato“, a ak hľadáte nové topánky, kúpte si tie isté, prípadne rovnaký model vyššej rady. Ak však trpíte ešte niekoľko hodín po tom, čo ste sa vrátili domov, zrejme budete potrebovať nové, celkom iné topánky.

Nezabudnite ani na to, že vaše nohy sa časom menia. Ako starnete, vaše väzy strácajú elasticitu, vaša pokožka je suchšia a tenšia, a strácate tiež tukové vypchávky zo spodnej časti chodidiel. Topánky, ktoré nosíte v každodennom živote, menia aj vaše nohy. Po niekoľkých rokoch nosenia topánok so širokou špičkou sa už nebudete cítiť pohodlne v bežnej úzkej turistickej obuvi. Každopádne, ak si všimnete, že vaše topánky už nie sú také pohodlné ako kedysi, skúste niečo iné! Pozrieť sa môžete napríklad na CCC, kde nájdete široký sortiment kvalitnej pánskej trekovej obuvi. Vybrať si môžete aj z rôznych strihov, vzorov a farebných kombinácií.

Čižmy, topánky, tenisky alebo dokonca turistické sandále?

Napriek tomu, čo si možno niektorí ľudia myslia, neexistuje správna alebo nesprávna odpoveď. Existuje iba odporučenie, čo je správne alebo nesprávne pre vás a pre podmienky danej na túry. V každom prípade, existuje hneď niekoľko dobrých dôvodov, prečo nosiť trailové tenisky a turistické topánky – sú ľahké a ich nedostatočná podpora členku umožňuje kĺbu prirodzene sa spevniť. Obe majú agresívnejšiu a stabilnejšiu podrážku, podporu a odpruženie, podobne ako tradičné tenisky. Ak ste však v minulosti mali vyvrtnutý členok alebo iné zranenia, mali by ste sa pred definitívnym výberom trekových topánok poradiť s vašim ošetrujúcim lekárom.

Pamätajte, že k stabilite obuvi prispievajú aj iné faktory, ako napríklad konštrukcia topánky a dizajn podrážky. Moderné turistické topánky sú vo všeobecnosti klasifikované ako stredné alebo vysoké. Stredné topánky zakrývajú členok, ale len tesne – výrez v oblasti achilovky umožňuje širší rozsah pohybu. Vysoké topánky zase plne zakrývajú členok. Horolezecké topánky sú najťažšie, najvyššie a najpodpornejšie, zatiaľ čo turistické sandále sú skôr vhodné na klasické prechádzky po asfaltovej ceste.

(Reklamný článok)