Ako sa správne starať o koženú kabelku? Sprievodca

Kúpa kvalitnej koženej kabelky môže byť investíciou, ktorá vydrží aj celý život. Nielenže je to všestranný a nadčasový kúsok, ktorý bude mať vždy miesto vo vašom šatníku, ale pri správnej starostlivosti si zachová svoj tvar a kvalitu. Aj vďaka tomu sa stane doplnkom, po ktorom budete siahať znova a znova. Existuje niekoľko tipov, ako sa o vašu koženú kabelku starať. Poradíme vám!

Aj na maličkostiach záleží

Vedeli ste napríklad, že je dobrým pravidlom utrieť vaše kožené kabelky po každom nosení handričkou? Tento jednoduchý krok pomáha zachovať zdravý vzhľad kože. Ďalší dôležitý tip, ktorý si ľudia často neuvedomujú, je dávať pozor na to, kam kabelku položíte. Dbajte na to, aby ste ju neumiestňovali na mokré povrchy, najmä na dlhú dobu. Keďže koža absorbuje vlhkosť, vystavenie vlhkému povrchu spôsobuje nahromadenie baktérií, čo môže viesť k vzniku plesní. Pokiaľ už koža navlhne, nechajte ju prirodzene vyschnúť – nepoužívajte na ňu fén, pretože to môže materiál vysušiť. Nedávajte ju ani na priame slnečné svetlo, pretože to spôsobí vyblednutie farby. Kožené tašky by sa mali spravidla skladovať mimo ostrého svetla alebo slnečného žiarenia, a ak je to možné, uchovávať ich v ochrannom obale alebo kryte.

Škvrny odstráňte okamžite

Hneď ako uvidíte škvrnu, odstráňte ju. Čím dlhšie je škvrna na koži, tým ťažšie sa odstraňuje. Niektoré škvrny, ako sú tie od jedla alebo krvi, sa zvyčajne dajú odstrániť kriedovým práškom. Za týmto účelom rozdrvte bielu kriedu a nasypte ju na škvrnu alebo si kúpte špeciálny prípravok, ktorý predávajú v obuvi. Nechajte ho cez noc odležať a potom ho z kabelky oprášte.

Použite čistiace prostriedky vyrobené špeciálne na kožu

Keďže všetky materiály sú odlišné, je dôležité používať čistiaci prostriedok vyrobený na pravú kožu. Čistiace prostriedky vyrobené doma môžu kožu zničiť. Na ošetrenie povrchu naneste krúživými pohybmi čistiaci prostriedok a pomocou vlhkej handričky odstráňte prebytočný roztok. Aby ste sa vyhli nadmernému ošetrovaniu kože, malo by stačiť použiť čistiaci prostriedok raz alebo dvakrát do roka.

Môžete tiež použiť ochranný sprej na kožu, ktorý pomôže predchádzať škvrnám a predĺži životnosť tašky. Nepoužívajte čistiace prostriedky, ktoré obsahujú alkohol, terpentín alebo iné minerálne liehoviny, ktoré kožu odfarbia a vysušia. Pred prvým použitím vždy najskôr sprej a jeho farbu otestujte.

Vždy používajte čistú handričku

Keďže koža je prírodný materiál, možno ju čistiť rôznymi spôsobmi, ale musí sa to robiť opatrne. Použitie príliš veľkého množstva čistiaceho roztoku spôsobí, že koža bude mokrá a môže sa pokrčiť. Namiesto toho použite vlhkú, mäkkú handričku. Čo sa týka kože, zaujmite konzervatívny prístup! Je lepšie začať v malom množstve pomocou suchej handričky a vodu alebo čistiaci roztok pridávať podľa potreby.

Hydratujte pomocou kondicionéru

Rovnako ako pokožka potrebuje hydratáciu, aby zostala mladistvá, koža potrebuje kondicionér, aby zostala pružná. Uistite sa však, že ste si vybrali kondicionér, ktorý je určený na konkrétny druh kože a aplikujte ho mäkkou handričkou z mikrovlákna.

Starostlivosť o vaše kožené kabelky je dôležitá a budete k tomu určite potrebovať niekoľko špeciálnych výrobkov, ktoré sú na starostlivosť o kožu určené. Na CCC nájdete nielen skvelé kožené kabelky, ale môžete si tiež vybrať zo širokého sortimentu prípravkov, ktoré vám pomôžu udržať váš nový kúsok krásny čo najdlhšie.

(Reklamný článok)