Aké domy stavajú Slováci najčastejšie

Hoci počet bytov na Slovensku prevyšuje počet domov, väčšina ľudí túži bývať v rodinnom dome. Kým v minulosti u nás prevládali veľké, poschodové, často aj viacgeneračné domy, veľkosť rodinných domov sa postupne zmenšuje. Mení aj materiál a tradičnú tehlu nahrádzajú modernejšie materiály.

V sčítaní domov a bytov, ktoré prebehlo v roku 2021, bolo sčítaných 1 234 592 domov. Z toho až 30 % domov bolo postavených medzi rokmi 1961 až 1980. Za posledných 10 rokov bolo postavených 9,9 % domov, najviac v Bratislavskom kraji. Pre porovnanie, podľa sčítania v roku 2011, bol počet rodinných domov 1 070 790.Až 39 % domov nebolo vôbec rekonštruovaných.

Murovaný, montovaný, bungalov, poschodový, s garážou či altánkom

V 70. až 80. rokoch minulého storočia sa na Slovensku stavali prevažne murované domy zhotovené svojpomocne. Tento trend postupne upadol a dnes čoraz viac Slovákov uprednostňuje stavbu rodinného domu prostredníctvom stavebnej firmy. Do popredia sa dostal aj nový druh domov, tzv. montované domy. Tie majú v porovnaní s murovanými domami kratšiu dobu výstavby, len niekoľko mesiacov.

V začiatkoch rozmachu montovaných domov prišlo obdobie, kedy sa rozmohol trend bungalovov – domov, ktoré majú len jedno poschodie. Práve bungalov je preto typický dom, ktorí si väčšina ľudí predstaví pod pojmom montovaný dom. Montovaný dom však nemusí byť len bungalov, ale môže mať aj podkrovie, či dokonca poschodie a rovnú strechu. Ponuka projektov montovaných domov je naozaj pestrá. Nájdeme medzi nimi projekty domov s garážou, klasické bungalovy aj moderné obdĺžnikové domy s terasou.

Vo všeobecnosti možno povedať, že montovaný dom môže mať rôzny tvar, veľkosť, počet poschodí aj rozlohu. Výber je čisto len na preferenciách majiteľov. Takže kým v minulosti mala v prípade výberu domu z katalógu rovnaký typ domu aj celá ulica, dnes si môžete dopriať zaujímavý dom aj v prípade, ak sa rozhodnete pre katalógový projekt. A práve túto jedinečnosť dnes často vidieť pri prechádzke v nových zástavbách.

Najžiadanejšie typy domov

Hoci v posledných desiatkach rokov boli u nás najviac stavané nízkoenergetické domy, posledných pár rokov sa u nás začali udomácňovať tzv. pasívne domy. Svoje miesto si postupne budovali aj nulové domy, ktorých na základe zmeny zákona budeme u nás vidieť čoraz viac.

Pasívne domy
Pasívny a „bežný“ dom sa na prvý pohľad nijako nelíšia. Zo stavebného hľadiska predstavuje pasívny dom akýsi zdokonalený nad stupeň nízkoenergetického domu.

Pasívne domy sú nehnuteľnosti s nízkou spotrebou energie na zabezpečenie celej prevádzky. Každý pasívny dom musí spĺňať nasledujúce hodnoty:
– merná potreba tepla na vykurovanie najviac 15 kWh/m2a (a/alebo tepelná strata pod 10 W/m2) – vypočítaná softvérom PHPP alebo v simulácii,
– BlowerDoor test – skúška vzduchovej priepustnosti obalového plášťa budovy (BDT) s hodnotou hodinovej výmeny vzduchu netesnosťami n50 najviac 0,6-násobok objemu meraného priestoru,
– potreba primárnej energie (vrátane elektrospotrebičov) najviac 120 kWh/m2a.

V posledných rokoch patrili pasívne domy medzi najžiadanejšie novostavby. Zmena zákona v roku 2021 však priniesla novinku – povinné nulové domy.

Nulové domy
Kým ešte v roku 2019 ich Slováci takmer nepoznali, dnes každá nová nehnuteľnosť musí spĺňať štandardy tzv. nulového domu. Zjednodušene možno povedať, že základ nulového domu tvorí pasívny dom. Cieľom nulového domu je produkovať energiu z obnoviteľných zdrojov na svoju vlastnú prevádzku.

Nulové domy sú najčastejšie vybavené fotovoltikou a na vykurovanie využívajú tepelné čerpadlo. Štandardy nulových domov spĺňajú aj projekty od mirano.sk, ktoré patria medzi najlepšie projekty domov na trhu.

Architektúra domov na Slovensku pravidelne podlieha aktuálnym módnym trendom. Tak ako sú u nás typické staré ľudové drevenice, keď sa vydáme na výlet do starej dedinky, tradičné paneláky na starších sídliskách, veľké viacgeneračné domy v starších častiach rôznych dedín, tak sa postupne v nových lokalitách objavujú rôzne moderné domy. Nadnesene však možno povedať, že sa pri nich vraciame aj k istým koreňom našej ľudovej architektúry – tradičné slovenské ľudové domy boli totiž stavané v súlade s prírodou a prevažne z lokálnych surovín.

(Reklamný článok)

Titulná foto: Pixabay