5 rád, ktorými sa riadiť pri zariaďovaní kuchyne

Zariadenie kuchyne patrí medzi časovo a finančne najnáročnejšie. Obkladačky, kuchynská linka, elektrické spotrebiče, jedálenský stôl so stoličkami. To je iba základ. Kuchynské potreby, dekorácie a základné potraviny doplníte postupne. Prezradíme vám, ako pri zariaďovaní kuchyne postupovať tak, aby sa zbytočne nepredražila a vy ste sa z varenia v nej naozaj tešili.

1.) Kuchyňu nezariaďujte naslepo
Predstavu o tom, ako by mala vaša nová kuchyňa vyzerať určite máte. Navštívte dobré kuchynské štúdio a nechajte si vypracovať 3D vizualizáciu. Vaša predstava vďaka nej dostane reálny rozmer. 3D vizualizácia nemusí byť len jedna. Trochu sa s rozmiestnením nábytku a spotrebičov pohrajte. Meňte ich pozície, kým kuchyňa nebude vyzerať presne tak, ako si predstavujete. Na riešenie rozmiestnenia kuchynskej linky, keď sa ku vám dostane fyzicky, je už neskoro. Ako čerešničku na torte môžete v 3D vizualizácii zavesiť aj obraz do kuchyne. Niekedy rozhodujú detaily.

 

2.) Využite každý priestor, ktorý sa v kuchyni skrýva
Kuchynskú linku si nechajte vyrobiť na mieru. Hotové zostavy kuchynských liniek sa vyrábajú masovo. Sú lacnejšie, ale do kuchyne vám nemusia zapasovať presne. Izbu nerozšírite, ani nezúžite. Vznikne vám nevyužitý, na upratovanie ťažko prístupný, priestor. Skrinky kuchynskej linky na mieru môžete potiahnuť až po strop. Úložného priestoru v kuchyni nikdy nie je dosť. Utieranie mastného prachu z vrchu kuchynskej linky dá poriadne zabrať. Pri skrinkách „až po strop“ táto nepríjemná upratovacia povinnosť odpadá. Neobmedzujte sa. Farbu, použitý materiál a rozloženie si vyberte sami. Kuchynská linka sa prispôsobí vám. Nie vy jej.

 

3.) Koľko a na čo ste ochotní investovať?
Viete, čo chcete. Kuchyňu ste si vizuálne zariadili presne podľa svojich predstáv. Už len zistiť, koľko vás tá krása bude stáť. Svoje finančné možnosti poznáte. Viete, koľko peňazí do kuchyne môžete investovať. Podrobne si rozpíšte, čo všetko na zariadenie kuchyne potrebujete a koľko to bude stáť. Mať prehľad o cenách je na nezaplatenie. Môže sa stať, že vám niečo vyskočí, ale v konečnom dôsledku vás to nezaskočí. Určite si finančný strop a nenakupujte bezhlavo. Zariadiť celú kuchyňu tak, ako ste chceli, sa vám v takom prípade nemusí podariť.

4.) Módne trendy nechajte bokom
Stavte na nadčasovosť a kvalitu. Kuchyňu nezariaďujete každý deň a chcete, aby vydržala čo najdlhšie. Nepodliehajte aktuálnym módnym trendom. Páčiť sa vám budú rok, maximálne dva. Potom kuchyňa nebude spĺňať vaše potreby a začnete sa v nej zle cítiť. Trávite v nej veľa času. Na tom, aby ste sa v kuchyni cítili príjemne záleží. Zamerajte sa na neutrálne, svetlé farby. Kuchyňa bude pôsobiť priestrannejšie. Svoj štýl môžete prejaviť v doplnkoch. Keď vás začnú nudiť, vymeníte ich oveľa rýchlejšie a finančne to nebude tak bolieť.

 

5.) Všetko má svoje pravidlá. Rozmiestnenie kuchyne tiež
Kuchyňa má slúžiť vám, nie vy jej. Keď radi varíte a v kuchyni trávite veľa času, potrebujete dobré svetlo a veľkú pracovnú plochu. Kuchyňa musí byť v prvom rade funkčná. Všetko, čo pri varení potrebujete by ste mali mať pekne po ruke. Aby ste sa pri varení zbytočne nenachodili. Kuchynský priestor rozdeľte na tri časti. Do prvej uložte potraviny. V druhej časti ich pripravte. Krájanie a varenie spolu súvisí. Pracovnú plochu prepojte s varnou doskou. Použitý riad treba umyť. Na umývanie má byť zameraná tretia časť. Jednotlivé kroky na seba nadväzujú. Myslite na to už pri 3D vizualizácii. Kuchynské potreby nemusíte skrývať. Môžu slúžiť aj ako dekorácie, ktoré kuchyňu príjemne zútulnia.

(Reklamný článok) Foto: Dovido.sk