4 tipy, ako na efektívnu úsporu pri rozjazde podnikania

Rozjazd podnikania nie je vždy jednoduchý – teda pokiaľ nemáte prepracovaný plán. Plán biznisu aj úspor. Prvotné náklady môžete znížiť na minimum. Ako maximálne ušetriť? Použite existujúce vybavenie, alternatívne prvky a myslite ekologicky. Alebo ekonomicky?

Pokiaľ to ide, pracujte z domu

Vaším ihriskom je on-line prostredie? Potom máte vyhrané – existujúcu kanceláriu nie je potrebné nahrádzať. Práve využitie súčasného zázemia vám mesačne ušetrí aj tisíce korún. Naopak prenájom priestorov a platba za vybavenie je pomerne vysokou investíciou, ktorá sa vám navyše nemusí vyplatiť. Kancelária alebo iný priestor – od skladov po miesto na schôdzky – využite až v prípade ziskovosti vášho business plánu. Ušetrené peniaze na začiatok investuje do nevyhnutného vybavenia, bez ktorého sa nezaobídete.

TIP: Na domáce pracovné prostredie nedáme dopustiť – myslite však na to, že je dôležité dodržiavať pravidlá pre home office, aby ste boli maximálne produktívni.

Propagujte sa on-line

Práve v začiatkoch budovania firmy vám pomôže so skokmi dopredu marketing. Je ale nutné tlačiť všetky tie letáky, billboardy, vizitky a brožúry? Nie je. Oveľa väčšiu službu dnes urobia sociálne siete – alebo skôr niekto, kto sa vám na nich postará o dobrú reklamu. Buďte vidieť, budujte komunitu, povedzte ľuďom, čo robíte. Môžete (a tiež nemusíte) investovať do reklamnej agentúry, alebo si na začiatok skúsiť cielenú reklamu sami. Nezabudnite ani na digitálnu vizitku. Skrátka a dobre – nebojte sa poodhaliť ľuďom, akú ich potrebu napĺňa váš biznis.

Uvažujte ekologicky aj ekonomicky

Ako byť ľuďom sympatickejší? Povedzte im, že ste ekologický projekt. Ekologicky sa môžete správať aj preto, aby ste ušetrili. Šetriť môžete nielen energie, ale aj materiál. Nakupujte ekonomické balenia, plánujte a premýšľajte dopredu. Netlačte, keď nemusíte. Nie je to tak ťažké, že?

Úspora pri tlači

Posledným tipom, ako ušetriť, je úspora tlače. Chápeme, že nie vždy postačia elektronické verzie dokumentov. Niekedy je jednoducho nutné tlačiť – a práve tu môžete použiť alternatívne tonery Torex, ktoré sú lacnejšie ako originálne tonery do tlačiarne, ale napriek tomu kvalitné. Šetriť pri tlači môžete aj použitím ekonomického písma, obojstrannou tlačou alebo zmenšením formátu. Kľúčom k úspornej tlači je aj prístroj – aký má energetický štítok? Umožňuje vám tlačiareň použiť úsporný režim, keď s ňou práve nepracujete? Všetky tieto otázky si pokladajte pri budovaní podnikania – a úspora nákladov na podnikanie vám bude dávať zmysel.

(Reklamný článok)