Na Farmárske trhy prídu aj výrobcovia syra zo Zázrivej

Po mesiaci sa opäť stretneme na farmárskych trhoch. Na tomto mieste sa vám budeme snažiť detailnejšie predstaviť vždy jedného z predajcov. Farmárske trhy sa najbližšie uskutočnia 6. mája od 8.00 do 14.00 h pred obchodným domom Prior.

Keď si pozrieme mapu Slovenska, tak zistíme, že obec Zázrivá má špecifickú polohu. Skoro 30 km na žiadnu stranu nie je žiadne mesto.

V minulosti sa teda ľudia nemali kde zamestnať, je tu síce prekrásna príroda, dnes sa tu točia mnohé filmy, ale podmienky na život sú dodnes ťažké. Keďže je tu večná zima (Oravské Lesná je za kopcom), často tu nedozrejú ani zemiaky, jedinou možnosťou ako sa uživiť, je chovať ovce a kravy a vyrábať syr.

V minulosti poznali Zázrivcov s ich syrmi v Žiline, ale i v Ostrave a Bratislave. Z výroby syra vznikla tradícia, ich výrobe sa venujú celé rodiny, ktoré si strážia svoje výrobné tajomstvá. Dnes máme zo Zázrivej malé Švajčiarsko, prakticky v každej chalupe dostať kúpiť nejaký syr.

Jedným z týchto rodinných výrobcov je aj rodina Pučekovcov. Už ich pradedo i dedo chodili predávať po svete. Začínali s výrobou ako každý doma v pivnici. Keďže dnes sú iné požiadavky na hygienu a spracovanie mlieka, tejto rodine sa podarilo vybudovať krásnu malú mliekareň, kde sa výrobe venujú.

Okrem 20 zamestnancov v nej pracujú všetci členovia rodiny, niektorí sa venujú priamo výrobe, iní jeho rozvozu po Slovensku, všetci však držia spolu a venujú sa tomu, čo robiť vedia – syrom.

Stavili na tradíciu a kvalitu a tej ostávajú verní. Dobrý kvalitný syr sa líši od toho obyčajného množstvom tuku v ňom obsiahnutom. Keď z mlieka separujete smotanu, vyrobíte síce syr, ale kvalita pokuľháva.

Toto sa u Pučekovcom jednoducho nerobí, preto sú ich výrobky stále dobré, tak ako kedysi. Sú to proste iné syry ako tie, ktoré sa síce v sieťach tvária ako originál, ale keď ich ochutnáte, miesto chuti máte v ústach iba soľ.

Rodinná firma Syrmix patrí medzi najväčších výrobcov, ich korbáčiky, nite (ktoré Zázrivci volajú vojky), žinčica či bryndza získali mnohé ocenenia na rôznych výstavách.

A keď vznikol spor s Poliakmi, z okolia Zakopaného, o to kto začal prvý s výrobou „oštiepkov a bryndze“ a má teda právo v únii tento názov aj používať, mama Pučeková sa do toho dala s typickou zázrivskou zarputilosťou a názov oštiepok a bryndza obhajovala, a aj obhájila, priamo v Bruseli.

Sme radi, že vám túto rodinnú firmu môžeme predstaviť aj na našich Farmárskych trhoch. O tom či syr, či žinčica sú naozaj dobré vás Pučekovci alebo Syrmix určite presvedčia.

(Reklamný článok) Foto: facebook.com/zazrivskykorbacik