Slušnosť začína u každého z nás

Vážené dámy, vážení páni a priatelia, v piatok na tribúnach po celom Slovensku, zaznelo vyjadrenie bratislavských organizátorov k zrušenému zhromaždeniu Za slušné Slovensko. Toto vyjadrenie sme vám chceli povedať osobne a aj dôvody prečo sa s ním plne stotožňujeme.

Ak hnutie Za slušné Slovensko je dieťa bratislavských organizátorov, potom toto dieťa práve prerástlo svojich rodičov a musí začať kráčať samostatne. Bola to nevyhnutná zmena, ktorá musela nastať aby mohlo vzniknúť čosi väčšie. Možno ešte nie je úplne jasná dôležitosť tohto rozhodnutia, ale my zostávame a pokračujeme.

Táto zmena bola nevyhnutná, pretože teraz sa rozhoduje o charaktere štátu. Našim cieľom nie je zmeniť figúrky vo vláde, to sú len herci. Našim cieľom je zmena nás samých a celej našej spoločnosti, aby sme tejto krajine mohli vrátiť jej tvár. Toto nie je o politikoch, toto nie je o stranách. Toto je o dozrievaní celej krajiny.

Preto je potrebné, aby sa táto zodpovednosť preniesla z pliec niekoľkých organizátorov v Bratislave, na nás všetkých. Občianska platforma Za slušné Slovensko je zhmotnením tejto myšlienky. Už to nie je len piatkový protest, organizovaný niekoľkými ľuďmi. Je to cesta pre trvalú zmenu našej spoločnosti za podpory všetkých regiónov Slovenska (aj tých, kde je nič).

Pozorne sledujeme každý krok tejto vlády. Vieme, že ľudia o ktorých Ján Kuciak písal majú na starosti vyšetrovanie jeho vraždy. A novému premiérovi neveríme už ani to, keď mu na stôl vypadne špáratko. Preto musel Fico vyložiť na stôl milión eur. Musel ich ukázať, že ich naozaj má, pretože ani jeho slovám už nikto neverí.

Minulý piatok bol 23. marec. V tento deň, ale v roku 1942, sa v Piešťanoch počas druhej svetovej vojny uskutočnil pochod židovských dievčat, žien a matiek na železničnú stanicu, odkiaľ boli deportované do koncentračných táborov v nacistami obsadenom Poľsku.

Aj v tej dobe sa ukázal „harakter“ niektorých ľudí. Deportácie, arizácie, nevraživosť a nenávisť. Rovnako sa však ukázal skutočný charakter mnohých čestných ľudí a Slovensko má dnes najviac ocenených zástupcov Spravodlivý medzi národmi, čo je to titul, ktorý sa každoročne udeľuje osobám nežidovského pôvodu, ktorí prispeli k záchrane Židov pred holokaustom.

Dnes potrebuje našu ochranu novinár Lukáš Milan, ktorého sudca odsúdil na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou a zákazom novinárskej činnosti. Alebo Vasiľ Špirko, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý podal trestné oznámenie na bývalého ministra vnútra SR, doktora Róberta Kaliňáka, a na osoby v postavení prezidenta policajného zboru, riaditeľa NAKA, riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže.

Tak ako organizátori, ani my nie sme spokojní. To, čo vládna strana spravila doteraz, je absolútnym minimom. Ale vidíme prvé výsledky, ktoré sme dosiahli. Zodpovední podali demisie a ďalší budú nasledovať. Padli prvé trestné oznámenia na nedotknuteľných. Tam, kde je nič, zrazu sa ozývajú ľudia a hovoria o mafií. Avšak nie tej kalabríjskej, ale o tej našej slovenskej. Hovoria o čiernych mačkách bez hlavy, o grófkach, o tom ako poctivým ľuďom ukradli dušu, ako to nevydržalo ich srdce a zomreli, ako spáchali samovraždy, do ktorých ich dohnali neznesiteľné podmienky a vyhrážanie sa, o plačúcich policajtkách a vystrašených regionálnych novinároch.

Naďalej sledujeme vyšetrovanie vraždy Jána a Martiny. Ak táto vláda nebude dodržiavať to, k čomu sa zaviazala, opäť vyjdeme do ulíc. Ale už to nebude iba Bratislava, už to budú všetky regióny, aj tam kde je nič a tam kde je supernič.

Zároveň vás však chceme vyzvať. Ako povedali rečníci na minulom zhromaždení v Piešťanoch, slušnosť začína u každého z nás. Je potrebné, aby zmena prišla od nás. Nie zajtra, ale dnes. Aby sme mohli slobodne povedať: Pán Fico, nebojte sa, my neodchádzame, my zostávame.

Roman Mancel, Martin Benko, Mary Zelenayova, Ľubomír Dunajčík, Adam Daniel – organizátori zhromaždenia za slušné Slovensko v Piešťanoch