Piešťanský okruh: Rekonštrukcia prinesie do parku život

Rekonštrukcia mestského parku je jeden z najväčších projektov, ktoré nás v nadchádzajúcom období čakajú. Po smutnej štvorročnej pauze, kedy sa z projektu nerealizovalo nič, sa projektom konečne začína radnica zaoberať. Vyzerá to tak, že prvé zásahy by sa mali dostať už do budúcoročného rozpočtu. Či to tak bude naozaj, rozhodnú mestskí poslanci.

Projekt rekonštrukcie mestského parku vzišiel príkladne z architektonickej súťaže. Víťazný návrh štyroch mladých krajinných architektiek rešpektuje všetky podmienky vyplývajúce z pamiatkovej ochrany parku, no zároveň do neho vnáša nové funkcie pre všetky generácie. Náš vyše stopäťdesiatročný park by tak mohol skutočne dostať druhý dych.

Okrem sadovníckych úprav a starostlivosti o dreviny sa návrh zaoberá aj ihriskami, športoviskami, povrchmi chodníkov, mobiliárom, závlahou či novými sieťami. Ide naozaj o veľmi dobre pripravený a komplexný projekt, rozdelený do viacerých fáz.

My sme minulý týždeň mali možnosť sa parkom prejsť s autorkou projektu Dominikou Šimorovou, krajinnou architektkou Evou Wernerovou, riaditeľkou Služieb mesta Piešťany Hanou Dupkaničovou a prednostkou mestského úradu Denisou Bartošovou. Ukázali sme si miesta, ktoré by mohli prejsť najväčšou premenou a môžeme vyhlásiť, že ak by sa projekt zrealizoval celý, bola by to vážne paráda.

Čo by sa mohlo urobiť ako prvé?

️Mesto plánuje investovať do efektných zásahov. Ako prvý by mohol byť hotový korčuliarsky okruh okolo parku. Zokruhovanie kvalitných asfaltových ciest by umožnilo korčuliarom obkrúžiť park a zašportovať si nielen na vale, ale aj v tieni stromov. V zime by okruh mohol slúžiť pre bežkárov.

Centrálna lúka, ktorou vrcholí hlavná os parku, ostane slnečným bodom, ale zmenia sa chodníky, ktoré ju obkolesujú. V miestach bývalej ružovej záhrady môže pribudnúť zaujímavý mobiliár, pergoly, terasy, trvalkové záhony alebo labyrint. Tento priestor by mal nesmierne ožiť a poskytovať atraktívne zázemie pre rôzne aktivity.

Aké ďalšie zmeny by sa mohli v parku udiať?

Návrh ráta aj s revitalizáciou detských ihrísk, ktoré sú zamýšľané ako prírodné, s kopou originálnych prvkov. Veľké detské ihrisko pri kine by sa malo tematicky týkať vtáctva a dnešné ihrisko s pirátskou loďou by sa malo stať oázou pre malých lezcov.

Hlavné trasy dostanú novú veľkoformátovú dlažbu, ostatné frekventované chodníky nový asfalt a povrchy vedľajších chodníkov budú mlatové, priepustné pre vodu. Počíta sa aj s opravou sietí a dobudovaním závlahy.

️Športoviská pri Dome umenia by mali byť vynovené. Svažitý terén bude využitý na pobytové schody. V tomto mieste by mala pribudnúť aj nová kaviareň, ktorá bude slúžiť aj ako zázemie pre športoviská.

Postupne sa bude pracovať aj so zeleňou, dosádzať nové dreviny, vymieňať prestarnuté stromy a púšťať do parku aj svetlo, ktoré potrebujú nové záhony. Projekt obsahuje aj návrh kvetnatých lúk a podrastov, ktoré budú zväčša ďalej od chodníkov.

Ak ste neboli na našej prehliadke, projekt si budete môcť detailne prezrieť v citylighte, ktorý sme si pre túto príležitosť prenajali od mesta. V spolupráci so Slovenskou chránenou dielňou, ktorá nám pomohla s tlačou, sem čoskoro osadíme plagát s nákresmi projektu. Tak si ho budete môcť pozrieť každý deň.

Piešťanský okruh