Erik Hlavatý: Je super, ak môžeme prostredníctvom PFK pomáhať iným

Na futbalovom štadióne sa po dlhšom období konal prestížny turnaj. Majstrovstvá Európy juniorov v rugby ukázali, že areál je schopný zvládať aj náročnejšie podujatia. Nielen o nich sme sa porozprávali so šéfom PFK Piešťany Erikom Hlavatým.

Piešťanci si počas veľkonočných sviatkov mohli pozrieť zápasy netradičného športu na Slovensku. Ako ste sa vlastne k tomuto podujatiu dostali?

Asi v novembri minulého roka prišiel za nami manažér rugbystov z Piešťan Filip Kráľ s tým, že existuje možnosť usporiadať finálový turnaj ME v rugby do 18 rokov v Piešťanoch. Jasné, že prvé myšlienky sme mali také, že nám „zničia kompletne trávnik a so samotnou budovou Športhotela sa nerobilo nič neviem koľko rokov“

Avšak vo Výkonnom výbore PFK Piešťany začali prevažovať naše prvé slová, ktoré sme sľúbili pri našom príchode do klubu, a to, že sa budeme snažiť aby sa na štadióne PFK športovalo každý deň a nielen futbal. Na to nasledovalo moje stretnutie s pánom Gulášom z Respectu, kde sme rozobrali veľmi konštruktívne všetky za a proti.

Svojím sponzorským darom, za čo mu chcem čo najúprimnejšie poďakovať, vlastne rozbehol rekonštrukciu v areáli futbalového štadióna. Potom bolo už len na nás, aby sme tieto peniaze čo najefektívnejšie využili. Môžem povedať, že posledné 4 týždne pred ME boli naozaj hektické, na štadióne sme „aj spali“. Toto podujatie nám ukázalo, že aj tu, v malých Piešťanoch, vieme vytvoriť podmienky na organizovanie podujatia takéhoto rangu.

Turnaju predchádzali rozsiahle rekonštrukcie areálu. Máte novú terasu, striedačky, vymaľovanú fasádu, robia sa izby na Športhoteli, nehovoriac o pravidelnej údržbe štadióna, kosenia trávnikov a iné. Odkiaľ ste zobrali kapitál?

Možno teraz budem pre niekoho až nechutne úprimný, ale ak by nebolo Dušana Guláša z Respectu, pravdepodobne by sme túto rekonštrukciu dokončili najskôr o 5 rokov. Pán Horňák nám dodal netradičné, krásne a moderné striedačky.

Čo sa nich týka, snažili sme sa vyjsť v ústrety atletickému oddielu, ktorý dlho bojoval za to, aby sa staré striedačky posunuli o 80 cm smerom k tribúne, pretože plnohodnotný ovál má mať osem bežeckých dráh. Navyše staré striedačky v poslednej dráhe zavadzali. Výsledok je, že v tejto chvíli výkonný výbor atletického oddielu rozhodol o tom, aby sa štatutár atlétov oficiálne sťažoval na PFK „za nič nerobenie“- ale to je už iná téma…

Participuje na týchto „rekonštrukciách“ i vedenie mesta Piešťany?

Vedenie Piešťan nám vyšlo v ústrety a schválilo všetky povolenia, ktoré sme potrebovali vo veľmi krátkom čase. Pán primátor sa dokonca dva krát osobne angažoval, keď sme mali problémy s technikou. Na druhej strane ma do dnešného dňa veľmi mrzí, že sme nedostali povolenie na výytavbu bezbariérového prístupu na tribúnu, čo by nesmierne pomohlo hendikepovaným či starším ľuďom.

Možno však na meste opätovne tento krok prehodnotia, alebo sa v prospech týchto ľudí zaangažujú niektorí poslanci. Škoda tiež, že prístupová cesta sa nezačala rekonštruovať o 3 týždne skôr. Ona bola zrejme jediný rušivý element celých ME, ktorých ohlasy však boli veľmi pozitívne. Samotná akcia tiež ukázala, že stále máme veľké rezervy v komunikácii s mestom a naopak.

Nedávno ste zverejnili kalendár podujatí PFK Piešťany. Sú tam finálové turnaje Mestskej futbalovej ligy MAGNA ENERGIA, ale aj juniorské či seniorské turnaje. Dokonca sa tam objavili aj akcie, ktoré s futbalom súvisia iba minimálne. Kto všetko sa zúčastňuje na organizácii týchto akcií?

Ako som spomínal Výkonný výbor PFK začal fungovať na solídnej úrovni, ale aj tu máme čo zlepšovať. Pri svojom nástupe som niekoľkokrát zdôraznil, že táto práca nie je pre jedného človeka. Veľkú vďaka patrí všetkým pomáhajúcim, vrátane rodičov, ktorí tu boli tri krát brigádovať, čo je pre nás obrovská pomoc. Menovite majú organizačné veci na starosti aj Cyril a Jano Stachurovi, Jožo Glos, Martin Javorka, Martin a Michal Krajčovičovci a Miro Béreš. Neuveríte, ale veľmi nápomocní sú aj naši „starí páni“. Klobúk dole!

Je pravda, že sme sa pokúsili reštartovať MFL s podporou Magny. Myslím si, že je to výborný projekt pre Piešťany. Do prvého ročníka sa nám prihlásilo 7 tímov. Sám som zvedavý koľko prihlášok dostaneme do druhého ročníka.

Mimochodom vyvrcholenie prebiehajúceho ročníka sa blíži a podarilo sa nám za pomoci sponzorov zabezpečiť zaujímavé ceny. V priebehu júna tiež plánujeme II.ročník PFK Junior cupu a I. ročník Region cupu, ktorý je špecificky pre tímy z oblasti. Uvidíme, či nám vyjde všetko podľa predstáv.

V pondelok 8. mája chystáme stretnutie medzi výberom Piešťan a tímom Starostov. Že to nebude obyčajný „hodový“ zápas, svedčí aj to, že Starostovia sú aktuálni Majstri Európy. Ďalej počas leta chystáme spoločne s Adeli centrom projekt Ruka v ruke, kde chceme prepojiť zdravé a hendikepované deti za účasti reprezentantov v rôznych športoch.

V júli nesmiem zabudnúť na náš futbalový kemp, ktorý si rokmi získal veľmi dobré meno. Je určený nielen pre futbalistov, ale aj deti, ktorým počas leta môžete zabezpečiť aktívny pohyb. Komunikujeme aj s riaditeľom Cinematiku Tomášom Klenovským, s ktorým hľadáme možné prepojenie medzi festivalom a klubom. Informácie o všetkých podujatiach nájdete na našom webe.

Vnímate aj ohlasy zo strany verejnosti, podnikateľov a športových klubov, ktoré sídlia v areáli PFK?

Áno, ohlasy vnímame. Na našu veľkú radosť sú pozitívne, až na atlétov a pár mestských poslancov. Jedna z najdôležitejších vecí po našom príchode do klubu, bolo dostať značku PFK Piešťany do povedomia lokálnych podnikateľov a ľudí, ktorí tu žijú, ako dôveryhodného partnera. Myslím že sa nám to do dnešného dňa darí,veď sme získali niekoľko veľkých sponzorov, ktorí nám prispievajú na chod klubu. To však neznamená že tu nie je priestor pre ďalších (smiech).

Na krátko sa presuňme aj k družstvám PFK. Mužom už postup do siedmej ligy asi neunikne.

Áno, toto je pravda. Za určitých okolností môžu muži oslavovať postup už po najbližšom zápase. Čo ma veľmi teší, je zapájanie dorastencov do A tímu. Pri poslednom domácom zápase sme mohli vidieť v akcii až troch. Práve títo chlapci, spolu s našimi srdciarmi, budú tvoriť jadro tímu pre nastávajúcu sezónu.

Domáce zápasy sa snažíme zatraktívniť pre našich fanúšikov. Už teraz sa počas polčasov súťaží o lístky do Domu umenia, možno pribudnú lístky na festivaly. V našich snahách je aj zapojenie sa do verejného života. V nedeľu na domácom zápase bude dobrovoľné vstupné určené pre päťročného Jakubka Ifka z Koplotoviec s ťažkou hypotóniou. Sumu odovzdáme o tri týždne neskôr na ďalšom domácom zápase.

Ak mu chcete prispieť aj inak, podnikáte alebo máte známych, ktorí pomôžu, napíšte nám cez kontaktný formulár na webe. Je dôležité si navzájom pomáhať a je super, ak to môžeme robiť aj prostredníctvom futbalového klubu.

Súhlasím, podobne sa angažujú aj väčšie kluby v rôznych športoch. A ako sú na tom mládežnícke tímy?

Začnem od najmladších. Cez leto prevzal tím PFK Piešťany U13 Cyril Stachura.V tej dobe mal tento tím asi 8 hráčov. Chlapci boli tak demotivovaní, že niektorí chceli skončiť s futbalom. On, spolu so synom Janom, tento tím doplnil, skonsolidoval a vytvoril konkurencie schopný tím, ktorý hrá v II. žiackej lige vyrovnané zápasy i s najlepšími. V súčasnosti má tréner Stachura k dispozícii takmer 3 desiatky hráčov. Podobne je na tom U15.

Cez leto prišiel k tomuto tímu Szilárd Petényi, ktorý mal hádam najnáročnejšiu úlohu spomedzi našich trénerov, a to poskladať behom jedného mesiaca tím, ktorý zachráni pre Piešťany II. žiacku ligu. Aj keď je to ešte predčasné tvrdenie, myslím, že sa mu to podarí. A verte mi, že pred začiatkom ročníka padali také názory, že radšej tím do súťaže neprihlásme. Celok U17 Petra Vrábela je výstavná skriňa piešťanského futbalu. Chlapci znova atakujú prvé miesto v III. dorasteneckej lige, ale čo je dôležité, sú jeden tím.

Títo chlapci, na moje veľké prekvapenie, majú v hlavách všetko urovnané, čo je v ich veku dobré. Na týchto chlapcov sa budeme spoliehať od budúcej sezóny v staršom doraste. Tu budeme mať náš prvý športový cieľ – postúpiť s dorastencami do II. ligy.

Celok U19, možno sa bude na mňa hnevať ich tréner i chlapci, na moje prekvapenie, nemá problém vyhrať nad kýmkoľvek v tejto súťaži. Čo sa týka vzťahov, mentálneho nastavenia hráčov a ich rodičov, toto bol najtvrdší oriešok.

Dnes je situácia taká že chalani dávajú trénerovi darčeky na narodeniny. Ticho mu závidím (smiech).

Pri týchto úspechoch je tu však jeden moment, ktorý neguje všetko, čo sme dosiahli na športovom poli – tým je veľmi vážne zranenie Denisa Štefanku. Denis, ak toto budeš čítať, ŽELÁME TI SKORÉ UZDRAVENIE! Na konci sezóny chceme oceniť najlepších hráčov, v spolupráci s trénermi, vo všetkých kategóriách, bude to naše malé ďakujem. Zapojiť sa budú môcť všetci fanúšikovia, rodičia i kamaráti.

V súvislosti so žiakmi sa spomína postup do prvej ligy s generáciou, ktorá prejde športovými triedami. Otvoria sa?

V týchto týždňoch sa intenzívne snažíme o znovuotvorenie športových tried v spolupráci s basketbalistkami a florbalistami. Tento projekt má na starosti Jano Stachura, ktorý má plné ruky práce. Prebehlo prvé kolo talentových skúšok. Náhradný termín pre tých, ktorí sa nemohli zúčastniť, je naplánovaný na 29. mája. A prečo športové triedy?

V prípravke máme veľmi silné ročníky, s ktorými by sme sa v žiackej kategórii chceli pokúsiť o postup do I. žiackej ligy. Jednou z podmienok účinkovania v tejto lige sú športové triedy. Odtiaľ je to už len krôčik k vrcholnému futbalu. A taký predsa v Piešťanoch chceme.

Aké sú priority tohto obdobia?

Stále rovnaké. Chceme plné ihriská športujúcich detí. Po rekonštrukcii vrátiť „zašlú“ slávu baru na štadióne. Pokúšať sa znova o postup A tímu a dorastencov. Stabilizovať žiacke tímy. Jednoducho povedané, chceme, aby sa futbalový štadión stal centrom nielen športového, ale aj spoločenského diania v Piešťanoch.

Text a foto: Miro Béreš