Blog Veroniky Schmidtovej: Prečo je stále viac pouličných mačiek?

Písanie tohto článku som zvažovala dlhú dobu, ale už som úprimne tak nahnevaná, že sa inak nedá. Budem stručná. Pouličné mačky kastruje len určitá skupina Piešťancov. Prečo? Pretože je to vec peňazí. Nič nové. V prvom rade sa snažíme pokryť čo najväčšie množstvo kastrácií cez Kastračný program Útulku Piešťany, čo však nestačí.

Financií je málo a prídu v období, kedy sú už nechcené mačiatka po jarnom období opäť na svete. A čo ďalej? Taká kastrácia pouličnej mačky, čo sa snažím vyzdvihnúť na každej veterinárnej klinike v Piešťanoch, máme ich až päť, vyjde Piešťanca na viac ako 50 €. Pýtam sa, ako je to možné?

Útulok má samozrejme na svojej zazmluvnenej veterinárnej klinike zľavy, ale čo my bežní ľudia, čo mačky kŕmime a staráme sa o ne a chceme predísť ich množeniu?

Aby som všetko uviedla na správnu mieru, nevieme nájsť domov už len samotným nechceným mačiatkam, ktoré sú na uliciach v ohrození a kto by chcel už len dospelú mačku? Nikto.

Je veľký problém s umiestnením, karanténou a hľadaním domova. Čiže táto akcia prebieha tak, že mačku odchytíme, vykastrujeme a na druhý deň sa vypúšťa opäť do svojho prirodzeného domova, čo je žiaľ ulica.

V Trnave som dostala ponuku na kastráciu mačky za 25 € a kocúra za 15 €. Veterinár mi povedal, robíme to pre mačky. Odpoveď tu v Piešťanoch nenachádzam, je to biznis a nie pomoc zvieratám.

Je mi ľúto, že nemáme viac možností, ako pomáhať. Je nás pár čo kŕmime, odchytávame mačky, riešime okolo nich veterinárne úkony a hľadáme im domovy. Dokedy je toto únosné? Naozaj neviem.

Nekastruje sa po sídliskách, nepoznáme ľudí, čo kŕmia v danej lokalite a najviac poznajú dané mačky. Niet peňazí. Neustále sú útulku hlásené ďalšie mačky a mačiatka, čo je problémom len kastrácií a ich vysokých cien.

Týmto príspevkom chcem zviditeľniť tento neriešený problém, aby sme sa zmobilizovali a hľadali financie a možnosti napr. aj pri chodení za veterinárom do Trnavy.

V Piešťanoch sa u veterinárov vytratila ľudskosť. Je im jedno, že tieto mačky sú premnožené a na uliciach zomierajú. Na nás bežných ľuďoch, čo chceme pomáhať, chcú skutočne zarábať. My tie mačky vypúšťame späť, do prírody, na ulicu, minimum z nich si nájde domov. Ani jedna klinika neprišla s možnosťou minimálne polovičnej ceny, aby sme túto situáciu začali riešiť.

Ak som niekoho oslovila s ponukou, ako nám finančne alebo inak (so stravou, s dočasnou opaterou…) pomôcť, budem rada, ak sa ozvete a budete moju správu šíriť ďalej.

Veronika Schmidtová (tel. č. 0908 407 215)