Blog Petra Benka: Čudo v lesi na kolesi

Neviem už ani ako, ale raz som sa pri potulkách na kolesi zamotal mimo značených chodníkov a zjavil som sa v lese pri nejakom čudesnom objekte. Bolo to kúsok od Havrana. Tak som sa na Havrane pri držkovej povypytoval šenkára a on tvrdil, že to je vojenský objekt, už dávnejšie postavený a teraz nevyužívaný.

Nedalo mi to pokoja, že na čo to tam v čase Československej ľudovej armády používalo. Vŕtalo mi v hlave, že by to mohlo mať súvis s piešťanským letiskom, ale mal som v rodine pilota a nikdy ten objekt v horách nespomínal. Preto mi to vychádzalo, že by to mohlo byť niečo pre rakeťákov čo boli kdesi v Nitre. Zvažoval som, či to nebolo nejaké stanovište pre raketový systém KUB, ktorého časť je aj v expozícii Vojenského múzea v Piešťanoch, ale to som sa teda netrafil.

Oslovil som Klub vojenskej histórie. Tým to vychádzalo na spojársku stavbu.

Potom sa mi podarilo získať infošku od obzvlášť šikovného geocachera. Vraj: „je tam aj keška, ktorú používajú geocacheri, s názvom čudo v lese a hovorí, že sa jedná o objekt – zoskupenie štyroch betonových stien do štvorca a s tromi vstupmi akoby vjazdmi pre vozidlo a akýmisi oknami do lesa.“

A vraj starší obyvatelia hovoria, že sa jedná o objekt postavený cca 1965 a slúžil ako protiletecká obranná pozorovateľňa prípadne zodolnený úkryt rádioreléovej komunikačnej stanice – Hlásky. Vojaci mali sledovať pohyb lietadiel vo vzdušnom priestore a okamžite dávať hlásenia dole v strede boli protilietadlové gulomety a všetko bolo kryté maskovacou sieťou.

No a najlepšie nakonec: Bývalý učiteľ na vojenskej spojárskej škole v NMnV hovorí, že to patrilo spojárskej škole vojenskej v NMnV a osobne tam chodil cvičiť s poslucháčmi.

Takže keď budete mat šmak na trak na kolesi tak skúste pohladat.

Vyrazit od hostinca Havran po červenej smer Plešiny, na rázcestí so žltou „pri horárni“ točíme doprava stále po červenej. Po nejakých sto dvesto metroch točí červená doľava do stúpania 90o. Opustíme červenú a dáme sa rovno a po nejakých 200 metrov po pravej ruke je ten objekt. Dávam aj nejaké fotečky a videjko, ale naživo je naživo nie? Sprajeri už to dali aj ked sa tam nedočítate kde sa kupuje Pervitín. Koleso je fotené tak, aby bolo videt kde sa odbočuje.

Pekný výlet prajem.

Peter Benko