Blog Ivety Pospíšilovej: Bulvár pod zámkom?

Keď sa na Slovensku po nežnej revolúcii pred takmer 30 rokmi v našich novinových stánkoch začali predávať prvé erotické časopisy zo zahraničia, skrývali sa cudne vo vitríne, pod zámkou.

Záujemca o ne musel aspoň vyzerať na osemnásť, aby mu ich predavačka sprístupnila. Toto logické obmedzenie mi pripomenulo nelogické opatrenie v predajni novín, časopisov a iných drobností na prízemí piešťanského Auparku pri jednom z vchodov z Teplickej ulice.

Občas tam chodievam kamarátke kupovať bulvárne alebo ľahko lajfstajlové týždenníky. Minulý piatok som skoro odpadla, keď som si ich musela pýtať pri pokladni. Nedostupné totiž čakali na svojich čitateľov pekne pod zámkou v sklenej vitrine. Vystavené ako spiaca Snehulienka v rozprávke.

Dostali sa tam aj programové týždenníky a ani neviem, aké ešte tituly. Nuž, zrejme sa kradnú viac periodiká, ktoré nestoja ani jedno euro, než trojnásobne drahšie. Totiž ide o to, kto kradne, aká klientela. Nároční čitatelia to zrejme nebudú.

Takto sa pokladníčka nabehá a zákazník musí rátať s väčším časovým úsekom, ktorý v tejto predajni strávi. Som zvedavá, dokedy nás to bude baviť a dokedy toto opatrenie potrvá. Možno dovtedy, kým remitenda, teda nepredané výtlačky, nebudú v prevahe nad predanými.

Totiž stánkov alebo trafík je v Piešťanoch dosť a nájsť si takú, kde si dokonca časopis môžem voľne prelistovať, kým sa rozhodnem, či ho naozaj chcem aj na domov, nie je problém. Stačí zájsť o pár metrov ďalej a v obchode jednej siete si nájsť ten svoj.

A práve tie podzámkové sú tu voľne dostupné.

Text: Iveta Pospíšilová Ilustr. foto/Credit: mauRÍCIO santos