Ako sa skupina mladých Slovákov ocitla v Južnom Taliansku…

Odpoveď je veľmi jednoduchá, ba jednoslovná – Erasmus+. Nebudem vás teraz zaťažovať tým, čo presne tento program zahŕňa, chcela by som sa však na pár riadkov venovať jednej z jeho kľúčových akcií, ktorou sú mládežnícke výmeny.

Mládežnícka výmena je určená každému vo veku od 13 do 30 rokov odhodlanému opustiť svoju ‚comfort zone‘ a vydať sa na cestu do jednej z európskych (aj neeurópskych) krajín. Umožní vám stráviť týždeň či dva v dynamickom multikultúrnom prostredí plnom mladých ľudí, ktorí sú motivovaní pracovať na téme špecifickej pre konkrétny projekt. Nielenže sa naučíte niečo viac z danej oblasti, ktorou býva čokoľvek od športu, hudby, kultúry až po rasizmus a xenofóbiu.

Výmena vám dá oveľa viac, zapracujete na vašich takzvaných ‚soft skills‘, precvičíte si angličtinu, obohatíte CV-čko, získate certifikát nazývaný YouthPass, a to najdôležitejšie, domov si odnesiete nespočetné množstvo skvelých zážitkov a priateľstiev na celý život.

Nuž, ak vás teda zaujíma, ako taký projekt prebieha, dovoľte mi povedať vám niečo málo o našom nezabudnuteľnom dobrodružstve, za ktoré vďačíme nielen hosťujúcej organizácii Associazione InCo, ale taktiež nášmu piešťanskému OZ Kvas, ktoré malo nervy aj odvahu vyslať osem mladých Slovákov do odľahlých končín južného Talianska.

Mládežnícka výmena „Be your Boss“ sa uskutočnila 19. – 26. júla v meste Molfetta v regióne Apúlia na pobreží jadranského mora. Jej súčasťou bola tiež prípravná návšteva, ktorej som sa ako líder slovenskej skupiny zúčastnila ešte pred mesiacom. Počas pár júnových dní sme plánovali a snažili sa zariadiť, aby nadchádzajúci projekt dopadol čo najlepšie. A verte mi, presne to sa nám podarilo.

Molfetta je krásne neveľké mestečko, o ktoré zahraničný turista zavadí iba v prípade, že náhodou nasadne na nesprávny vlak. Inak povedané, ide o skutočné, nefalšované Taliansko, kde sa rozhadzuje rukami a cestoviny sú každodenným predjedlom. Práve preto sú mládežnícke výmeny výborným nástrojom na cestovanie. Zavedú vás na miesta, kam by ste sa za bežných okolností sami nevybrali a ukážu krajinu z oveľa autentickejšieho pohľadu.

Téma, ktorej sme sa venovali sa točila okolo podnikania, trhu práce, komunikácie a kooperácie. Spolupráca nebola vždy jednoduchá, predsa len medzi slovenskými, talianskymi, francúzskymi, nemeckými, bulharskými a litovskými účastníkmi sa neraz vyskytli isté, či už jazykové alebo kultúrne bariéry, ktoré sme museli prekonať. Avšak, vždy sa nám podarilo úspešne dokončiť zadaný workshop a posunúť naše vedomosti aj porozumenie o kúsok ďalej. Napríklad, vedeli ste, že na bulharskom oleji z ruží si omeletu nespravíte?

A aj keď náhodou kývnu hlavou pre naše áno, vedzte, že to myslia presne naopak. Taktiež vám za žiadnych okolností neodporúčam pýtať sa Talianov, či si môžete dať na pizzu ananás (a o kečupe na špagety už vôbec nehovorím). Niektorí z nás tak boli radi, že si doma stihli vybaviť cestovné poistenie.

No aktivity nezahŕňali iba prezentácie, skúšobné pracovné pohovory a diskusie. Nie nadarmo sa takýto typ učenia považuje za neformálne vzdelávanie. Zo začiatku sme sa bližšie spoznávali pomocou hier na preklenutie bariér, hýbali sa, navštívili miestnu farmu a mestskú radu, zorganizovali „živú knižnicu“, kúpali sa v mori, v noci hrali na gitare, tancovali a ochutnali národné jedlá a pitie počas kultúrneho večera, kedy nás každá krajina oslovila ich typickými produktmi a zvykmi.

Možno si teraz hovoríte, že aj keď by ste chceli niečo podobné zažiť, neviete ako, nie je dostatok možností a už vôbec nie času. Preto vám tu ako motiváciu „nenápadne“ vkladám citát pripisovaný Abrahamovi Lincolnovi: „Nakoniec, nie sú to roky vo vašom živote, ktoré sa počítajú. Je to život vo vašich rokoch.“

A pokiaľ vás ani to nepresvedčilo, opýtala som sa svojich nových Erasmus+ kamarátov, ako hodnotia projekt oni. Tak teda posúďte sami, či to napokon nestojí za to.

„Nebol to môj prvý projekt, ale zatiaľ najlepší. Získal som veľa nových zážitkov a skúseností. Mládežnícke výmeny by som odporučil každému, dajú vám možnosť spoznať iné kultúry a utvoriť si nové priateľstvá.“

– Jokūbas, Litva

„Táto mládežnícka výmena mi toho dala neskutočne veľa. Našla som si super kamarátov, zlepšila sa v angličtine a naučila sa nebáť sa vyjadriť svoje nápady a názory pred ostatnými.“

– Alessandra, Taliansko

„Myslím si, že tento projekt bol, ako každá jedna mládežnícka výmena vynikajúcou príležitosťou spoznať ľudí z celej Európy a získať jedinečné skúsenosti, ktoré vám školské prostredie nikdy neponúkne.“

– Jozef, Slovensko

Účastníci výmeny – Taliani, Bulhari, Francúzi, Slováci, Nemci, Litovci

Kde nájdem ponuky mládežníckych výmen?

Facebook skupina Youth projects SLOVAKIA

https://www.adelslovakia.org/

http://youthfullyyours.sk/

a mnohé ďalšie…

Text: Noemi Kuliková, Piešťany