Záverečná etapa Okolo Slovenska prejde aj cez Piešťany

Fanúšikovia cyklistiky uvidia hviezdy tohto športu naživo v sobotu 21. septembra, keď bude cez Piešťany prechádzať záverečná etapa 63. ročníka Okolo Slovenska. Preteky odštartovali dnes v Bardejove, úvodnú poletapu vyhral Alexander Kristoff z tímu UAE Emirates. Slovák Erik Baška skončil štvrtý.

Cyklistické preteky Okolo Slovenska vyvrcholia v sobotu. Dĺžka záverečnej etapy je 146 kilometrov a vedie z Hlohovca cez Havran, Piešťany, Košariská a Brezovú pod Bradlom do Senice. Na tejto trase sa cyklisti budú šplhať na päť vrchárskych prémií, ktoré svoju rolu zohrajú pravdepodobne iba v súťaži o kráľa hôr.

Štartuje sa o 10.20 h z Hlohovca a v Piešťanoch môžeme cyklistov očakávať o necelú hodinu neskôr. Prejdú cez Krajinský most a budú pokračovať smerom na Vrbové.

Najsilnejší tím vysiela na Okolo Slovenska belgicky Deceuninck – Quick Step. V jeho nominácii síce chýba obhajca minuloročného prvenstva, Julian Alaphilippe, ale napriek tomu sú v sedemčlennej zostave samé známe tváre z profi-pelotónu.

Fanúšikovia na Slovensku sa tak môžu tešiť na šprintéra Eliu Vivianiho, víťaza štvrtej etapy na tohtoročnej Tour de France, Boba Jungelsa a Yvesa Lampaerta, ktorí vlani v prológu v Poprade zviedli tesný súboj, či kvalitných domestikov ako Iljo Keisse, Fabio Sabatini a Michael Mörköv. Na poslednú chvíľu Quick-Step musel urobiť jednu kozmetickú zmenu a na Okolo Slovenska pricestuje aj Petr Vakoč.

Prehliadku kvality ponúkne aj Bora – hansgrohe, ktorá poslala ku nám aj jedného zo svojich najlepších vrchárov. Emanuel Buchmann by bol najväčším favoritom na zisk celkového víťazstva, lenže trasa nie je celkom šitá na jeho mieru. Tak či tak dostane priestor na to, aby prezentoval svoje zbrane.

Ďalšími reprezentantmi nemeckého tímu budú Oscar Gatto, Lukas Pöstlberger a Andreas Schillinger. Chýbať nebudú ani slovenské tváre, konkrétne Juraj Sagan a Erik Baška, ktorý by mal byť šprintérskym lídrom.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič