Záchrana vzácnej pamiatky: Vrbovská synagóga má novú strechu

Rekonštrukcia jednej z najvzácnejších židovských stavieb na Slovensku napreduje. Desaťročia chátrajúca pamiatka má novú strechu. Zámerom radnice je vrátiť do nej život – vznikne v nej kultúrne centrum.

Mesto Vrbové je vlastníkom tamojšej synagógy postavenej v maurskom slohu od roku 2016. Vlani vyhlásilo verejnú zbierku na jej rekonštrukciu a pomáhajú aj dotácie z rezortu kultúry.

Podľa zverejnených zmlúv poslalo ministerstvo v uplynulých dvoch rokoch na opravu strechy dohromady 90-tisíc eur. Predtým prispelo na projektovú dokumentáciu sumou 35-tisíc eur.

Ukončená stavba: Strecha na Synagóge vo Vrbovom

Posted by Git Sro on Wednesday, December 22, 2021

Vrbovská firma Git sa dnes (22. decembra) na sociálnej sieti Facebook pochválila fotografiami kompletne vynovenej strechy na synagóge. Celkové náklady na jej rekonštrukciu presiahli 150-tisíc eur.

„Synagóga slúžila svojmu účelu od roku 1883, teda od času, kedy židovská komunita vo Vrbovom dosiahla najväčšieho rozkvetu. Postavili ju dvaja známi bratislavskí architekti Grätzel a Kittler,“ povedal v roku 2018 pre zpiešťan.sk miestny historik Ľubomír Bosák.

Náboženské obrady sa v nej konali až do 2. svetovej vojny, cez ktorú boli židovskí obyvatelia Vrbového nútení ujsť alebo ich režim deportoval do koncentračných táborov.

V roku 1947 synagógu kúpil podnikateľ Dezider Hačko so zámerom zbúrať ju. Našťastie to do nástupu komunistov vo februári 1948 nestihol. Budova potom slúžila ako sýpka a sklad Trikoty.

„Socializmus paradoxne synagógu zachránil dvakrát. Prvý raz, keď bol podnikateľ Hačko znárodnený a druhý raz na konci obdobia socializmu, keď sa mesto ujalo tejto pamiatky a urobilo prvé kroky na jej záchranu. Potom však prišli reštitúcie a projekt bol zastavený,“ pokračuje Ľubomír Bosák.

Samospráve sa až v roku 2016 podarilo dohodnúť so súkromnými vlastníkmi a odkúpiť ich podiel. Iba na základe toho môže žiadať o dotácie, na záchranu pamiatky.

Prostredníctvom 360-stupňového videa sa môžete pozrieť, ako to v synagóge vyzeralo v januári 2018.

Text: Martin Palkovič Foto: facebook.com/git.sro