Výstava Dovolenkári predstaví sériu kresieb Alice Kucharovič

V stredu 15. septembra o 19.00 otvorí ARTA vernisážou výstavy Dovolenkári od Alice Kucharovič nové priestory na treťom poschodí v historickej časti.

Výstava Dovolenkári predstaví sériu kresieb umelkyne a ilustrátorky Alice Kucharovič, ktorá je vizuálnym denníkovým záznamom z jej vlastných dovoleniek a ciest. Tieto okamihy zachytáva autorka, podľa slov spisovateľa a filmového a televízneho scenáristu a režiséra Michala Baláža, „s ľahkou iróniou občas menej a občas viac kriticky, no skoro vždy s vďačným amalgámom humoru a chápavosti…, čím vzniká hravá, zábavná, sociologicko-výletnícka sonda do najpopulárnejšej aktivity (či skôr pasivity) dvadsiateho-prvého storočia.“

Okrem zachytávania bežnej reality a života „dovolenkárov“ poukazuje v kresbách aj na negatívny aspekt dovolenkovania. „Dovolenka je od slova dovoliť si – to, čo by si bežne dovolenkári (mimo dovolenky) nedovolili: začať popíjať alkohol už pred obedom, iba tak ležať, bez pohnutia, uprostred dňa, nemyslieť na nič iné než na to, aby boli v pohode, mali sa dobre, nič ich netrápilo, maximálne tak hrať karty alebo ospalo prejsť pár historických uličiek priľahlého mestečka – no skôr s cieľom uchýliť sa do tieňa a kúpiť si zmrzlinu, než skutočne niečo vidieť.  Lenže to dovoľovanie (si) má aj trpkejšiu stránku. Ak si niekto dovoľuje až príliš, môže to mať negatívny efekt,“ pokračuje Michal Baláž.

Kresby, ktoré na výstave uvidíte, zobrazujú kolorit miest, spôsob trávenia času a správanie ľudí a dovolenkárov v týchto destináciách, typickým rukopisom Alice Kucharovič. Tá zachytáva odlišné okamihy dovolenky, než tie, na ktoré sme mnohí z fotografií, pohľadníc či cestovných brožúr zvyknutí.

Zdroj: ARTA