Víkendové testovanie v Piešťanoch odhalilo 54 pozitívnych

Zatiaľ nie je jasné, či sa skríning v piešťanskom regióne bude konať ešte raz. Podľa miery pozitivity vláda rozhodne, ktoré regióny sú na tom lepšie. Tie horšie budú musieť testovanie zopakovať.

Počas soboty a nedele si nechalo v Piešťanoch spraviť bezplatné vyšetrenie na ochorenie covid-19 pomocou antigénových testov 8 986 ľudí. Pozitivita bola 0,60 %, testovanie teda odhalilo 54 ľudí s koronavírusom.

Cez víkend bolo otvorených 18 odberných miest, priebeh bol pokojný, takmer nikde nebolo treba čakať. Piešťanci chválili radnicu za to, ako bolo testovanie zorganizované, kladne tiež hodnotili ústretovosť a profesionalitu členov odberných tímov. Okrem zdravotníkov boli medzi nimi aj policajti, vojaci, zamestnanci samosprávy a dobrovoľníci pomáhajúci s administratívou.

„Ľudia prichádzali priebežne, testovalo sa plynule, neboli nejaké veľké prestávky, ale ani dlhé rady,“ zhodnotil skríning primátor Peter Jančovič pre Trnavské rádio a dodal: „Musíme si počkať na čísla celého okresu, tie rozhodnú o tom, či bude ďalšie testovanie.“

Za prvých päť dní testovania (18. až 22. januára) bola pozitivita v okrese Piešťany 1,8 %. Pri 4 660 testoch bolo 86 ľudí pozitívnych. Náš okres preto patril medzi lepšie regióny.

Testovať sa v Piešťanoch bude aj počas nasledujúcich pracovných dní, ale už len na dvoch miestach – v areáli hotela Granit (Vojenský kúpeľný ústav) od 8:00 do 16:00 h a v Napoleonských kúpeľoch (10.00 – 18.00 h).

Testovanie cez víkend prebiehalo aj v susedných obciach, pozitivita bola podobná ako v Piešťanoch – Banka 0,67 %, Drahovce 0,70 %, Ratnovce 0,46 %, Moravany nad Váhom 0,18 %.

Text a foto: Martin Palkovič