Starší spomínajú, mladší spoznávajú minulosť Piešťan

Približne sto fotografií Vladímira Brnu, ktorý systematicky zaznamenával premeny nášho mesta, je vystavených vo Vile Dr. Lisku. Vyučený fotograf zachránil aj staršie snímky, ku ktorým sa režim správal neúctivo. Vďaka jeho bohatému archívu môžu starší spomínať a mladší spoznávať minulosť.

„Sú tu veľmi zaujímavé letecké zábery dnešného Námestia slobody, môžete si všimnúť ako sa toto námestie zmenilo, ako pokročila výstavba Piešťan, ako zmizli niektoré budovy,“ povedal na včerajšom otvorení výstavy riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa. Návštevníci vďaka tomu uvidia dnes už neexistujúcu synagógu, autobusovú stanicu alebo obchodíky na Kolonádovom moste. Autor sa venoval aj turistike, takže výstava ponúka dobové pohľady z blízkeho okolia, napríklad z Havrana alebo Červenej veže.

Vladimír Brna (1918 – 1982) sa narodil v Dražkovciach pri Martine. Rodičia si uňho všimli vzťah k umeniu a poslali ho vyučiť sa za fotografa. Na štvorročnú povinnú vojenskú službu nastúpil do Piešťan a po jej ukončení si tu otvoril vlastný fotoateliér.

„Väčšina fotografií je čiernobielych, ale vybrali sme aj farebné zábery. Niektoré z nich sú farebne posunuté a myslím si, že zachytávajú atmosféru a vďaka farbám pripomínajú maľby,“ dodal riaditeľ.
Po februári 1948 pracoval autor ako dokumentarista vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby. V tomto období zachránil menší súbor negatívov so zábermi z obdobia pred rokom 1918. Boli to fotografie vyrobené pre piešťanské kúpele, ktoré sa počas socializmu necitlivo zahadzovali.

Archív Vladimíra Brnu sprístupnili Balneologickému múzeu manželka a deti. „Iniciátorom tejto výstavy bol pán Mušinský,“ povedal autorov syn Juraj, ktorý otcove fotky vníma ako prejav lásky k nášmu mestu.


Výstava fotografií Vladimíra Brnu je prístupná vo Vile Dr. Lisku do 3. mája. Navštíviť ju môžete v pondelok až sobota od 8.00 – 12.00 h a od 13.00 – 16.00 h, v nedeľu od 13.00 – 17.00 h. Vybrané zábery nájdete aj v pozvánke na výstavu.


vladimir krupa pani brnova

Text: Martin Palkovič Foto: Vladimír Brna, M. Palkovič