Smútočný sprievod cez celé mesto: Rómovia pochovávali vajdu

S rómskym guvernérom Antonom Kudríkom sa prišla rozlúčiť asi stovka príbuzných. Za asistencie polície prešli spolu s truhlou zo Studenej ulice na cintorín na Žilinskej ceste. Zosnulého pochovali do hrobky za 4-tisíc eur.

Piešťanskí Rómovia smútili za vajdom, ktorého začiatkom roka kráľ Róbert I. menoval guvernérom, tri dni. Anton Kudrík bol uznávanou autoritou v celej komunite. Zomrel v pondelok 8. decembra v Nemocnici A. Wintera.

Ešte v ten deň mu dali príbuzní zhotoviť hrobku, ktorá podľa ich slov stála 4-tisíc eur. Na poslednej ceste ho sprevádzala asi stovka z nich. Smútočný sprievod prešiel cez centrum mesta. Dopravu riadili asi dve desiatky policajtov.

Pohreb prebehol v súlade s rómskymi tradíciami. Na poslednej ceste mal zosnulý v truhle nápoje, zlatú reťaz aj sväté obrázky. V sprievode nechýbala ani hudba.

Anton Kudrík mal 67 rokov. Pracoval pre služby mesta, bol vajdom a neskôr sa stal aj guvernérom. Jeho úlohou bolo riešiť problémy Rómov v celom trnavskom kraji. Mal napríklad rozhodovaciu právomoc pri sporoch vo vnútri komunity.

pohreb vajdu 1 pohreb vajdu 2 pohreb vajdu 3 pohreb vajdu 4 pohreb vajdu 5 pohreb vajdu 6 pohreb vajdu 7 pohreb vajdu 8 pohreb vajdu 9 pohreb vajdu 10

Text, foto a video: Martin Palkovič