Poplatok za odpad chcú od januára zvýšiť

Suma, o ktorú narastie poplatok za komunálny odpad, bude predmetom rokovania mestského zastupiteľstva. Mestská rada odporučila, aby sa zvýšila približne o 30 percent.

Návrh novely všeobecne záväzného nariadenia o poplatku za komunálne odpady, ktorý radnica zverejnila na úradnej tabuli, počíta s nárastom zo súčasných 0,073 eur na 0,084 eur za osobu a kalendárny deň. Mestská rada a niektoré komisie odporučili nárast až na 0,095 eur.

Prvý návrh by znamenal, že namiesto doterajších 26,65 eur zaplatí v roku 2020 každý obyvateľ Piešťan 30,66 eur. Ak zastupiteľstvo schváli odporúčanie mestskej rady, bude to 34,68 eur. Poplatok za komunálny odpad potom narastie o 8 eur.

Radnica od nasledujúceho roka plánuje zvýšiť aj daň z nehnuteľnosti a zaviesť poplatok za rozvoj. S podobnými opatreniami rátajú aj iné slovenské mestá v súvislosti so zmenami vo výbere dane z príjmov, ktoré schválil parlament. Piešťanom má kvôli ním v rozpočte chýbať približne 600-tisíc eur.

Poplatok za komunálny odpad kúpeľné mesto nezvyšovalo od roku 2013. Vtedy stúpol z 0,070 eur na aktuálnych 0,073 eur.

Keď chcel dať v roku 2016 primátor Miloš Tamajka seniorom zľavu vo výške 30 percent, zastupiteľstvo tento návrh nepodporilo. Jeho nástupca Peter Jančovič vtedy ešte ako poslanec navrhoval zníženie 2,19 eur ročne pre každého občana. Táto zmena by podľa jeho slov stála radnicu 62-tisíc eur, ale išlo by o motivačný moment. Za vývoz triedeného odpadu totiž samospráva neplatí a Piešťany sú v separácii nad priemerom Slovenska. Čím viac ľudia separujú, tým menej by mali za odpad platiť.

Podľa štatistiky, ktorú zverejnila radnica, Piešťanci v roku 2018 vytriedili 33 percent odpadov. Každý obyvateľ kúpeného mesta vyprodukoval v priemere 630 kilogramov odpadu, pričom v nádobách na triedený zber skončilo 210 kilogramov.

Podiel separovaného odpadu je v Piešťanoch v posledných rokoch na úrovni 30 až 33 percent. V roku 2014 to bolo 39 percent.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič