Pomoc letisku vo výške 715-tisíc eur poslanci schválili jednohlasne

Mesto pomôže znížiť dlh spoločnosti Letisko Piešťany, aby bola pripravená na vstup strategického investora. O druhu investície má rozhodnúť medzinárodný tender. Môže isť o vytvorenie pracovných pozícií s pridanou hodnotou, kongresovú turistiku alebo výrobu malých lietadiel.

Mestskí poslanci dnes rozhodli, že vložia do základného imania letiskovej spoločnosti 715-tisíc eur a odpustia jej tak dlh na dani z nehnuteľnosti, ktorý má voči samospráve. Schváleniu tejto pomoci predchádzala diskusia s trnavským županom Jozefom Viskupičom. Kraj má podobným spôsobom pomôcť letisku sumou 400-tisíc eur.

Celková dlhová služba tejto firmy presahuje 2,2 mil. eur. Z toho 600-tisíc eur sú dlhy voči bývalým členom predstavenstva a dozornej rady. „S týmito záväzkami hrozí kupčenie,“ povedal pred mestským zastupiteľstvom Jozef Viskupič. V tejto súvislosti nevylučuje ani žaloby.

Oddlženie letiska predchádza podľa jeho slov medzinárodnému tendru, v ktorom akcionári vyberú strategického investora. V tejto súvislosti župan hovoril o prenájme častí letiska alebo o prenájme akcionárskych práv. Predaj firmy strategickému investorovi odmietol. Cieľom je, aby letisko generovalo zisk.

Už v úvode diskusie s pomocou zo strany samosprávy nesúhlasil poslanec Marian Urbánek: „Žiadny seriózny podnikateľ by neinvestoval do krachujúcej firmy, tak ako to che urobiť mesto.“ Neskôr svoj názor zmenil. Podľa jeho slov ho presvedčil prísľub, že si Piešťany ponechajú záložné právo na pozemky.

O podobnú pomoc žiadal mesto aj Viskupičov predchodca Tibor Mikuš. Vtedy si mala radnica na tento účel zobrať pôžičku. Teraz by malo letisko posielať mestu splátky dlhu, ktoré budú obratom vložené do základného imania tejto spoločnosti.

Po znížení dlhov ju akcionári ponúknu záujemcom. Ich mená dnes trnavský župan nekonkretizoval, ale hovoril o troch oblastiach podnikania, ktorým sa potenciálnym investori venujú.

„Jeden z nich hovorí o rozlietaní letiska s vysokou mierou pridanej hodnoty v oblasti cestovného ruchu. Porsche má takisto záujem, aby letisko zostalo,“ povedal Jozef Viskupič s odkazom na výrobcu automobilov, ktorý v katastri obce Horná Streda vlastní pozemky.

Ďalej spomenul produkciu malého tipu lietadiel aj výrobu s pridanou hodnotou v oblasti vedy a výskumu. V tomto prípade by mohlo ísť o dávnejšie ohlásenú investíciu britskej firmy Horiba Mira Ltd., ktorá sa zaoberá testovaním motorových vozidiel.

Prítomní poslanci nakoniec navýšenie základného imania schválili jednohlasne. Počet akcií, ktoré vlastní mesto Piešťany, by sa mal na základe toho zvýšiť o dve percentá. Celú transakciu však musí najprv schváliť Protimonopolný úrad SR.

Text a foto: Martin Palkovič