Piešťany si pripomenú Deň obetí holokaustu

Výročie prijatia tzv. Židovkého kódexu si aj obyvatelia kúpeného mesta každoročne pripomínajú stretnutím v priestoroch Pamätníka holokaustu pri cintoríne na Bratislavskej ceste. Uskutoční sa aj v piatok 9. septembra 2016. Začína o 15.00 h.

V tento deň v roku 1941 bol prijatý tzv. Židovský kódex, ktorý slovenských Židov pripravil o občianske aj ľudské práva. Nová legislatíva im prikazovala nosiť označenie – žltú hviezdu, odňala im možnosť voliť a študovať, pripravila ich o časť majetku.

Nasledovali deportácie, ktoré v našom meste začali 23. marca 1942 odvlečením dievčat do zberného strediska a 1. apríla 1942 do vyhladzovacieho tábora Osvienčim. Počas holokaustu bolo zavraždených 1065 piešťanských Židov.

Počet ľudí, ktorí zahynuli počas tohto systematického vyvražďovania etnických, náboženských a politických skupín sa odhaduje na 12 až 16 miliónov. Z toho 6 miliónov bolo Židov.

Mená zavraždených piešťanských Židov sú uchované v tunajšom Pamätníku holokaustu vďaka Hede Ambrovej, ktorá v kúpeľnom meste prežila celý život s výnimkou vojnových rokov, kedy sa spolu s rodinou musela skrývať v horách na strednom Slovensku. Jej príbeh si môžete prečítať na tejto adrese.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič